Home

Achtergrond 2 reacties

For Farmers vervangt VEM door Melk

For Farmers heeft een nieuw voederwaarderingssyteem geïntroduceerd onder de naam Melk.

Met deze introductie neemt de mengvoerfabrikant afstand van het VEM-systeem (Voeder Eenheid Melk). Het systeem Melk staat voor Meer Energie voor Lacterende Koeien, en kent volgens de bedenker veel voordelen boven het bestaande VEM-systeem.

Het VEM-kengetal, dat al sinds de jaren ’70 wordt gebruikt, kent volgens For Farmers een aantal nadelen. Zo kent het systeem energiewaarde toe aan eiwit en maakt het geen onderscheid tussen pens- en darmvertering. Onderzoek naar de werkelijke beschikbaarheid van voedermiddelen in de koe, de plaats van vrijkomen in de koe en de snelheid waarmee voedermiddelen in de koe beschikbaar komen bieden volgens For Farmer meer inzicht in de voedingswaarde van voer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mooi

  Hallo, BLGG heeft het al als aanvullende bereking op de kuil analyse staan bij de FF klanten, tenminste bij ons

 • no-profile-image

  Erwin

  Op zich mooi dat er een nauwkeurig systeem komt. Maar krijgen wij dan ook inzicht in de rekenmethoden en de waardering van voerdermiddelen daarin? Anders krijgen we hetzelfde als bij varkens en pluimvee dat iedere mengvoeder zijn eigen eenheden gaat hanteren en niemand meer inzicht heeft in wat er nu gevoerd wordt (en vooral op basis waarvan). Bovendien zal ook het BLGG voerdermiddelen volgens het nieuwe systeem moeten analyseren en rapporteren. Anders mist het systeem de bedrijfsspecifiek input van kuilgras en mais.

  Langleve het VEM-systeem!

Of registreer je om te kunnen reageren.