Home

Achtergrond

Fonterra voert productie UHT-melk op

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra voert haar productie van houdbare melk flink op.

Jaarlijks kan de onderneming nu 90 miljoen liter houdbare melk produceren. Dat meldt de New Zealand Herald. Fonterra heeft voor meer dan 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in haar productiefaciliteit voor houdbare melk in Auckland. Daardoor is de capaciteit met dertig procent verhoogd. Fonterra-directeur Peter McClure zegt ervan uit te gaan dat de markt voor houdbare zuivel tot 2012 jaarlijks met 5,2 procent gaat groeien. Dat biedt volgen McClure nieuwe grote exportmogelijkheden. Zijn onderneming boekt volgens hem goede winstmarges op de verkoop van houdbare zuivel.

Doel van de productieuitbreiding is om de export naar markten als China, Singapore en Hong Kong te vergroten. Maar ook is het de bedoeling om nieuwe markten aan te boren zoals Maleisië, Indonesië en Vietnam. Door de toegenomen vraag naar zuivel in Azië en Oceanië zag Fonterra haar productie van houdbare zuivel meer dan verdubbelen van 27 miljoen liter in 2005, naar 60 miljoen liter in 2009. De productiecapaciteit is nu uitgebreid naar 90 miljoen liter per jaar. Het gaat volgens McClure om meer dan 1,7 miljoen literpakken houdbare melk per week.

In de Nieuw-Zeelandse media wordt gesuggereerd dat Fonterra haar capaciteit heeft verruimd vanwege de plannen van de Chinese zakenvrouw May Wang. Zij zou een contract hebben gesloten met een Nieuw-Zeelands zuivelfabriek in Tauranga betreffende de export van 150 miljoen pakken houdbare melk naar China. De productie zou later dit jaar beginnen. Wang zou melk hebben besteld bij Fonterra. Gezien het feit dat Fonterra 92 procent van de rauwe melk in Nieuw-Zeeland beheert, is de onderneming verplicht jaarlijks 50 miljoen liter melk beschikbaar te stellen aan derden. Dit om concurrenten kansen op de zuivelmarkt te bieden. Fonterra ontkent de geruchten en spreekt van louter toeval.

Of registreer je om te kunnen reageren.