Home

Achtergrond 201 x bekeken 3 reacties

Flink animo voor zeldzame waterlijster

Op Vlieland hebben zich zondag honderden vogelaars gemeld om de zeldzame noordse waterlijster met eigen ogen te zien.

Dat heeft een woordvoerder van vogelliefhebbersorganisatie Sovon zondag laten weten. Hij baseert zich op "enthousiaste geluiden uit het veld" en berichten op de Nederlandse vogelwebsite Dutch Bird Alert. "Veel vroege vogelaars hebben zondagochtend geluk gehad en een glimp van de waterlijster kunnen opvangen’’, stelt de zegsman.

De bijzondere waterlijster werd zaterdagmiddag op het Waddeneiland gesignaleerd. Het registreren van vogels vindt plaats sinds eind negentiende eeuw. Sindsdien is de noordse waterlijster in Europa alleen gesignaleerd in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk. Het aantal Europese waarnemingen is op de vingers van één hand te tellen, aldus Sovon.

De Noord-Amerikaanse dwaalgast, zoals de familiesoort heet, moet volgens de vogelaarclub vrijwel zeker de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. De Waddeneilanden zijn sowieso populair onder vogelaars. Met enige regelmaat worden in het gebied zeldzame diertjes gesignaleerd.

Het was sowieso een vruchtbaar weekend voor vogelaars in de Benelux. In het weidevogelreservaat Uitkerkse Polders nabij de Belgische plaats Blankenberge werd zaterdag een kleine regenwulp ontdekt. Ook deze steltloper, die uit Azië komt, is volgens Belgische media nog nooit in de Benelux waargenomen. De waarneming trok vele tientallen vogelaars naar de Belgische kustgemeente.

Belgische vogelaars vermoeden dat het jonge dier verdwaald is op zijn trektocht van broed- naar wintergebieden. De vogels overwinteren meestal in Australië.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HANS

  Al die vogelaars die op zoek zijn naar dat ene moment opname . Dat is goed voor het milieu met al die SUV tractoren. Laat ze thuis blijven . Gegroet Hans

 • no-profile-image

  piet

  Zal daar wel door rederij Doeksen zijn uitgezet. In nauwe samenwerking met SBB!

 • no-profile-image

  gert

  Hier een schijtlijster gezien,t,kan nog druk worden !

Of registreer je om te kunnen reageren.