Home

Achtergrond 285 x bekeken 2 reacties

'Fijnstofaanpak bij 300 bedrijven nodig'

Nederland telt bijna 300 veehouderijbedrijven die waarschijnlijk medio 2011 de uitstoot van fijnstof moeten reduceren.

Dat zei Peter Henkens van het ministerie van Vrom vandaag tijdens een bijeenkomst over fijnstof. Het betreft onder meer circa 150 bedrijven die bezig zijn met de omschakeling naar meer diervriendelijke houderijsystemen. Of alle bedrijven reeds op de hoogte zijn is niet duidelijk.

Volgens Henkens valt met de datum waarop de reductie moet zijn gerealiseerd niet te schipperen. "Iedere concentratie van fijnstof is in principe slecht voor de volksgezondheid. Nederland had reeds moeten voldoen aan strengere fijnstofnormen, en moet Brussel dankbaar zijn dat voorlopig uitstel is gegeven. Om deze derogatie te behouden zijn harde afspraken gemaakt over in welke stappen we concreet de fijnstof terugdringen. Bedrijven die snel moeten reduceren krijgen 60 procent subsidie voor de middelen die worden aangeschaft."

Volgens Henkens staat vast dat er een relatie is tussen de aanwezigheid van intensieve veehouderij en hoge fijnstofgehaltes in de lucht. In juni meldde het RIVM nog dat daarvoor geen bewijs is. De ministeries van Vrom en LNV hebben volgens Henkens gemeenten de opdracht gegeven maatwerk te leveren. Per bedrijf kan de situatie ernstig verschillen. Bovendien hebben enkele bedrijven te maken met achtergrondoverschrijding. Dat betekent dat bijvoorbeeld fabrieken of havens een dusdanige hoeveelheid fijnstof uitstoten dat reductie op een veebedrijf zinloos is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  60 % subsidie op olievernevelingsapparatuur in de stal die de kuikens vol met olie gaat sproeien,werk aan de winkel voor wakker dier?Het moet niet gekker worden.Of ionisatieapparatuur in de stal waar werkelijk de vonken van af vliegen???We vinden met zijn allen dat er toch al teveel stallen afbranden of toch niet??Pluimveehouders die voor welzijn en scharrelen hebben gekozen krijgen na deze grote investeringen de definitieve dolksteek te verwerken??Bedankt overheid!Geen enkel bedrijf kan tonnen geld per jaar extra opbrengen!Keiharde koude sanering en overheveling van de sector naar het buitenland is dat wat ze willen???

 • no-profile-image

  boerkip

  ik zit met mijn bedrijf in buurt van eindhoven airpoort dus fijnstof reductie is voor mij geen haalbare kaart (vliegtuigen zijn de grootste fijnstof producenten is uit onderzoek gebleken)
  dus als we in nederland reductie willen blijven de vliegtuigen aan de grond en gaan we met de fiets op vakantie

Of registreer je om te kunnen reageren.