Home

Achtergrond 615 x bekeken 9 reacties

FAO: vleesprijs was in twintig jaar niet zo hoog

De vleesprijs ligt wereldwijd op het hoogste niveau in twintig jaar. Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO op basis van een index van voedselprijzen die zij maandelijks vaststelt.

De prijzen liggen 16 procent hoger dan vorig jaar. Speculatief kapitaal kan de stijging verder stuwen, aldus het VN-agentschap.
De oorzaak ligt deels in uitzonderlijk sterke consumptie in snel groeiende economieën in Oost-Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Dit fenomeen speelt al langer een rol, maar valt nu samen met een forse productieval in landen die normaliter veel vlees exporteren, zoals de VS en Australië. Overigens wijst de FAO ook op het feit dat vleesprijzen in de jaren 2000 op buitengewoon laag niveau lagen.
Investeerders grijpen hun kans en het aantal uitstaade termijncontracten in vleesproducten en vee op de Chicago Mercantile Exchange is volgens de FAO met eenderde toegenomen. Investeerders zoeken de niche-markt op omdat hun kapitaal sinds de financiële crisis in 2008 op de beweeglijke aandelenbeurzen nauwelijks rendeert.
Er zijn volgens een woordvoerder van de FAO nog meer zaken naast toenemende speculatie die wijzen op een verder stijgende vleesprijs. Voerprijzen kunnen fors toenemen door de aanhoudende droogte in Oost-Europa, die de tarweoogst van Rusland met bijna eenderde heeft teruggebracht.
Opvallend is dat de vleesprijsstijging over vrijwel de hele linie zichtbaar is. De vraag naar rundvlees en lamsvlees is zeer groot, maar ook voor varkensbuiken wordt in bijvoorbeeld de VS een historisch hoge prijs betaald van $ 1,50 per pond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  Wereldwijd hoge vleesprijzen maar wereldwijd prijzen voor levend vee die maar net de kosten dekken en geen superwinstsen geven wat je wel zo mogen verwachten. Dus inderdaad, waar blijft dat geld? Supermarkten, handel en beursspeculanten zijn diegenen die met ons geld en eer gaan strijken.

 • no-profile-image

  Thijs

  Als dit zo is zit er veel mis. Vlees in de winkel duur en de boer valt bijna om! Waar blijft wat er tussen zit? Het wordt tijd dat de cooperaties weer aan de boeren denken, i.p.v. ze het mes op de keel zetten. Dit met arogante machtsspelletjes proberen om leden te houden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Niet alleen zelfvoorzienend, ik lees hier vanochtend toevallig nog in de krant dat er steeds meer varkens vanuit Duitsland naar Nederland worden geëxporteerd. Dit omdat Duitsland goedkoper kan produceren (minder eisen, minder hoge lonen). De schijnheilige supermarkten stellen dus hogere eisen aan Nederlandse varkens, terwijl ze tegelijkertijd de goedkopere uit Duitsland halen. Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben?

 • no-profile-image

  boereke

  Volgens mij heeft vion wat uit te leggen want ik produceer onder kostprijs .

 • no-profile-image

  cedric

  als men spreekt van historisch hoge vleesprijzen wereldwijd moet men zich hier in west europa toch eens afvragen of wij varkenshouders ons geld niet beter elders zouden investeren
  Het moet ons doen nadenken over onze concurentie positie in de wereld zeker nu onze voornaamste afzetmarkt Duitsland zelfvoorzienend is

 • no-profile-image

  ronald

  Zoals een beroemde voetbalcoach ooit zei: "ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?" Daarom zijn de varkens zo duur!! Wij snappen er als varkenshouders ook niets van hè.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Nou begrijp ik waarom die varkens zo duur zijn momenteel.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Kan wel zo zijn ,maar wij hebben L.T.O
  Z.L.T.O . Een beetje boer snapt dat.

 • no-profile-image

  gert

  boeren hebben dus 20 jaar te weinig gekregen,krijgen op dit moment ook veel te weinig,waar blijft dat geld ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.