Home

Achtergrond

Extra cameratoezicht bij Leidens ontzet

De gemeente Leiden gaat tijdens de viering van het Leidens ontzet op 3 oktober extra maatregelen treffen om de bezoekersstromen beter te controleren.

Met camera’s wordt gecontroleerd of het ergens te druk wordt. Als dit het geval is, wordt het publiek omgeleid met matrixborden.

De politie Hollands-Midden heeft gisteren een bericht hierover in het Leidsch Dagblad en op Omroep West bevestigd. Het besluit is genomen in overleg met burgemeester Henri Lenferink van Leiden. Deze vond het vorige jaar op het Stadhuisplein op sommige momenten te druk.

Met deze intensieve controle wil Leiden inspelen op incidenten als tijdens de Love Parade in Duitsland. Hier kwamen door te grote drukte op het festivalterrein 21 mensen om het leven en raakten er meer dan vijfhonderd gewond.

Het Leidens ontzet trekt jaarlijks tussen de 110.000 en 120.000 mensen naar het centrum van de sleutelstad. Leiden viert op 3 oktober dat de Spanjaarden het beleg van de stad in 1574 na maanden opgaven.

Veel Leidenaars gaan in de avond van 2 oktober al de straat op om te proosten op het ontzet van ruim vier eeuwen geleden. De dag zelf gaat gepaard met het eten van haring, wittebrood en hutspot. Dit voedsel vonden de bewoners van de stad in het kamp van de Spanjaarden nadat deze de benen hadden genomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.