Home

Achtergrond

'Extra bijdrage voor landschap afwingen bij boer'

Niet-grondgebonden landbouw moet een bijdrage leveren aan de verbetering of onderhoud van het landschap.

Dat zei rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes gisteren bij de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit. Feddes heeft onder meer onderzoek gedaan naar de vorming van het landschap in de reconstructiegebieden. Zij toonde een aantal moderne nieuwe stallen, die zij becommentarieerde met de boodschap dat ”we niet zomaar overal lelijke stallen moeten neerzetten.”

Volgens Feddes moet de overheid afdwingen dat met name de niet-grondgebonden landbouw taken meekrijgt bij de realisering van nieuwe stallen. Dat zou kunnen gaan om het onderhoud van wegen of realisatie van nieuwe natuur. ”Ze zouden als tegenwicht bos kunnen aanplanten of een weg onderhouden”, aldus Feddes.

De rijksadviseur vindt dat de landbouw wel de ruimte moet krijgen om zich te bewegen. Tegelijk constateert ze dat de landbouw de afgelopen jaren ook al veel ruimte geclaimd heeft. Feddes toonde twee kaarten van hetzelfde gebied, waarop te zien is hoe in de loop der jaren het aantal landweggetjes en wandelpaden is verdwenen. ”Het zou mooi zijn als zo’n zwerfnetwerk van paden er nog was.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.