Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

Europese botervoorraad kleinst sinds twee jaar

De Europese botervoorraad is met nog maar zo’n 100.000 ton behoorlijk laag en bijna 40 procent kleiner dan in 2008.

Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Twee jaar geleden was er per half augustus nog meer dan 160.000 ton boter in interventie en particuliere opslag. In 2009 was de voorraad al kleiner, maar nog steeds bijna 135.000 ton. Dit jaar zat er per half augustus nog maar een kleine 1.500 ton boter in interventievoorraad en was er ruim 100.000 ton boter in particuliere opslag.

Een deel van de boter die dit jaar in interventievoorraden zat is vrijgegeven in het kader van de regeling voor hulp aan de minstbedeelden. De boter die in particuliere opslag zit, komt voor een groot deel tegen de Kerstdagen vrij. Dan stijgt traditioneel gezien de vraag naar boter sterk. Als gevolg van de kleine voorraden en de goede vraag is de boterprijs dit jaar al sinds vorig najaar aan de hoge kant, met uitzondering van een klein dipje in februari tot en met april 2010.

Van magere melkpoeder is nog 180.000 ton in interventie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    dus we kopen het in om de prijs iets wat omhoog te krijgen en dan verkopen we het om de prijs niet te hoog te maken voor de consument indirect dus de winst voor boeren korten want die hadden toch een niet al te slechte prijs omdat we die boter gekocht hadden dat is toch geen handel overheden speculeren op grote schaal

Of registreer je om te kunnen reageren.