Home

Achtergrond

Europese Commissie stelt vragen over tuinbouwtarief

De Europese Commissie heeft aanvullende vragen gesteld over de Nederlandse plannen voor verlenging van het tuinbouwtarief voor energiebelasting.

Uit stukken van de PT-sectorcommissievergadering energie blijkt dat die vragen ook onlangs zijn beantwoord. Het Productschap Tuinbouw verwacht nog dit jaar een Europees oordeel over de plannen voor het voor tuinders gunstige belastingregime. De Nederlandse overheid heeft in juni de plannen voorgelegd aan de Europese Commissie. De sector houdt er overigens rekening mee dat het nieuwe kabinet zal morrelen aan de vrijstelling. Het algemene tarief voor energiebelasting zou de glastuinbouw opzadelen met een veel hogere lastendruk dan de andere energie-intensieve bedrijfstakken.

De onderhandelingen over het CO2-sectorsysteem na 2012 bevinden zich volgens het PT in een eindstadium. Met dat eigen sectorsysteem wordt vanaf volgend jaar een streefgrens voor CO2-uitstoot vastgesteld en wordt CO2 verhandelbaar. Met rijksoverheid zijn afspraken gemaakt over de emissieruimte voor de sector in de periode 2013 tot 2020 en de koppeling met een acceptabele energiebelasting. Uit de stukken blijkt dat de sector wacht op het aantreden van het nieuwe kabinet om de afspraken ook bestuurlijk vast te leggen. Dan pas wordt de inhoud van de plannen bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.