Home

Achtergrond

Europatat wil stimulans voor vroege aardappelen

Europatat wil de consumptie van aardappelen uit de vroege teeltgebieden stimuleren.

De organisatie van Europese aardappelhandelaren wil de concurrentie aangaan met de import van vroege aardappelen uit landen buiten de EU. Het European Project for the Early Potato gaat van start op 14 oktober tijdens een congres in het Spaanse Sevilla. Bij het project zijn ook enkele Europese universiteiten betrokken.

Het idee voor het project is ontstaan in Zuid-Europa, zegt Kees van Arendonk, voorzitter van Europatat. “Elk land heeft zijn eigen gebied voor de vroege teelt van aardappelen. De teelt ondervindt veel concurrentie van de import van vroege aardappelen buiten de EU, vooral uit Egypte en Israël. Wij willen in dit project bekijken hoe we de toegevoegde waarde van aardappelen uit de eigen streek kunnen benadrukken.”

Vroege aardappelen worden geassocieerd met niet-huidvaste aardappelen. Van Arendonk: “De importaardappelen zijn huidvast als ze naar de EU worden geëxporteerd. We bekijken in het project onder andere of we juist moeten benadrukken dat de vellerigheid een kenmerk is van verse vroege aardappelen of dat we toch moeten streven naar huidvaste aardappelen, die langer zijn te bewaren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.