Home

Achtergrond 210 x bekeken

Euro wint aan waarde tegenover dollar

De waarde van de euro is ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond gestegen.

Dat is slecht nieuws voor exporteurs. Een euro is nu circa  1,28 dollar waard en 0,83 Britse pond. De verwachting is dat de waarde van de euro toeneemt, omdat Europees economisch herstel sneller lijkt te verlopen dan Amerikaanse en Britse. In Engeland staat de maakindustrie onder druk terwijl in de VS de werkloosheid en inkomensontwikkeling zorgelijk blijft.

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) stijgt de economische groei dit jaar tussen de 1,4 en 1,8 procent. Dat is meer dan de eerder gegeven verwachting van 0,7 tot 1,3 procent groei. Een dubbele dip voor de economie kan de consumptie van vrijwel alle productgroepen schaden, maar volgens ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet is een recessie die volgt op de recessie niet heel waarschijnlijk. Europa profiteert van een nog altijd relatief gunstige wisselkoersverhouding.

De ECB besloot niettemin voorlopig de rente die het commerciële banken rekent gelijk te houden op 1 procent. Bij meer zekerheid had de ECB de rente wel verhoogd, aldus analisten. Het is een historisch laag rentepercentage dat al sinds het voorjaar van 2009 is ingesteld. De rente is verlaagd om banken goedkoop van werkkapitaal te voorzien. Zo kunnen ze hopelijk bedrijven en consumenten sneller krediet verschaffen, waardoor economische groei mogelijk is.

Door het rentebesluit houdt de druk op de Euribor-rentes aan. Leningen zijn vaak aan de driemaandelijkse Euribor gekoppeld. Het percentage raakte op 6 augustus een top van 0,905 procent, maar is sindsdien dalende. Toch verwachten ING en Rabobank dat nog voor het einde van het jaar de rente zal zijn opgelopen tot meer dan 1 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.