Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde, Euribor stabiel

Toegenomen export moet de Europese Unie uit het diepe dal trekken, stelden banken waaronder ABN Amro en Rabobank eerder vast.

In juli is de export echter vanuit de eurozone voor het eerst in drie maanden gedaald. De daling was met 0,6 procent bescheiden. Analisten denken vooralsnog niet dat de teruggang in de handel duurzaam en schadelijk is, omdat de waarde van de euro onherroepelijk weer onder druk komt te staan.

De afgelopen week steeg de koers van de euro tegenover een serie munteenheden. Een euro is nu bijna 1,31 Amerikaanse dollar waard, 3 procent meer dan vorige week. De euro 0,83 Britse ponden waard, wat 2 procent meer is dan een week eerder. De Russische roebel leverde 3,3 procent in ten opzichte van de euro. Voor de komende weken wordt echter toenemende druk op de euro verwacht. Europese landen ontkomen niet aan sterke bezuinigingen.

Hoewel de financiële crisis in de VS begon, heeft deze in Europa de meeste schade opgeleverd. De crisis legde haarfijn de grote onevenwichtigheden tussen Noord- en Zuid-Europa bloot. In ruil voor steun, moeten Zuid-Europese landen nog veel meer snijden in hun overheidsuitgaven dan in Noord-Europa het geval is. De eerste wijzigingen gaan in Spanje en Ierland binnenkort effect sorteren.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds is het herstel in de EU minder sterk en snel dan eerder werd verwacht. De Europese Commissie stelt dat de economische groei in landen die de euro voeren vermoedelijk dit kwartaal is verzwakt tot 0,5 procent, tegen 1 procent in de drie voorgaande maanden.

De Euribor 3 maandenrente stijgt heel licht, maar toont nog altijd weinig leningslust bij banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.