Home

Achtergrond 22 reacties

Entomologen luiden noodklok over snuitkever

Uitheemse snuitkeversoorten veroorzaken steeds meer overlast in tuinen en parken in Nederland.

Daarover luidt entomoloog Silvia Hellingman zondag de noodklok op de gezaghebbende natuursite Natuurbericht.nl. In Nederland zouden op dit moment "zeker vele duizenden" exemplaren rondlopen van de snuitkever die berucht is om de schade die wordt toegebracht door de vraat aan granen en andere planten die dienen als voedsel voor de mens. Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land, stelt Hellingman.

De dieren komen via het transport van Europees plantmateriaal naar Nederland, denkt de entomoloog. Vroeger werden gewassen die binnen Europa werden vervoerd goed gecontroleerd. Maar sinds de regelgeving op dit gebied is versoepeld, hebben de snuitkevers vrij spel om zich door heel Europa te verplaatsen.

Keverdeskundige Hellingman ontvangt naar eigen zeggen dagelijks tientallen e-mails en telefoontjes van verontruste tuineigenaren die melden dat hun tuinen compleet worden opgevreten. Vooral de conifeer, klimop en rododendron zijn populair onder de vraatzuchtige kevers. Niet alleen particulieren, maar ook gemeenten klagen steen en been over de diertjes.

Entomologen van de Wageningen Universiteit beamen de noodkreet van Hellingman. Een woordvoerder stelt dat het "nauwelijks mogelijk is iets te doen tegen de kevers die al in Nederland zitten. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en ook het klimaat deert ze nauwelijks." Bovendien planten de beestjes zich in noodtempo voort.

De enige oplossing is volgens de deskundigen om de controle op de import van Europese planten weer wettelijk aan te scherpen. "Niet alleen in Nederland richten uitheemse diersoorten grote schade aan de biodiversiteit aan", aldus een zegsman van de universiteit. Eerder luidde ook de VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad al de noodklok over de opmars van de snuitkever.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Han, de politiek is volgens mij een doel op zichzelf geworden. Kijk naar wat voor onnozele melkmuilen (vr/m) zich tegenwoordig Volksvertegenwoordiger mogen noemen en al op hun 25e of eerder in de Kamer zitten. Dat soort strebertjes weet al op hun 14e dat ze minister willen worden en vaak lukt hen dat nog ook, want ze worden al op de middelbare school lid van de jongerenafdeling van de best scorende politieke partij. Niet uit politiek-maatschappelijke bevlogenheid maar louter uit carriéregeilheid. Dat was vroeger toch wel wat anders. Doordat de huidige generatie politici dikwijls van toeten noch blazen weet en voornamelijk met eigen zaakjes bezig schijnt te zijn, vervlakken en verwateren ook allerlei normstellingen, zoals die van de toelatingen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat veel van die normstellingen voorheen al op disctabele wijze 'industrievriendelijk' zijn vastgesteld, weten hedendaagse politici niet eens meer. En zo vallen straks totaal vergiftigde kinderen doodziek op straat, terwijl rondom hen heen de plantsoenendiensten kwistig de roundupspuit hanteren. Daar word ik niet erg vrolijk van!

 • no-profile-image

  -

  werkt DDT niet goed tegen die beeskes?

 • no-profile-image

  n.karsten

  wij ondernemers luiden al jaren de noodklok over de ondertussen belachelijk geworden regeltjeswaar we moeten aan voldoen . steeds maar weer lullen die stropdassen over minder regels maar wij merken er niks van gegroet

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Handel is handel. Vrije import is van levensbelang voor onze handelsnatie. Daar naast levert die kever nieuwe handel op.Veel planten worden opgevreten.Die moeten vervangen worden. Nee al die exoten zijn eerder een zegen dan een plaag.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Ik heb het gevoel, dat de politiek zijn bestaan alleen ontleend aan >economische groei<. Gezondheid blijk je te kunnen kopen volgens de dames en heren. We praten in deze blog over uitheemse planten en dieren, maar wat te denken van een verhoogde tolerantie voor RoundUp residuen in onze voeding terwijl de wetenschap weet, dat de huidige tolerantie reeds SLECHT voor de gezondheid zijn. Bij het huidige toelatings beleid voorzie ik een teruglopende wereld bevolking door miskramen en aangeboren steriliteit. Laten we op dit forum ons bezig houden met deze zaken, want welke boer wil zijn goede gezonde dieren niet zien verpieteren, omdat de politiek zegt, dat de RR voeding een gezond product is. Wie is de schuldige als het mis gaat met de diergezondheid >de veehouder<. Net als nu met de import torren en kevers, verantwoordlijk de TUINDER.

 • no-profile-image

  gert

  Bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn ze steeds weer blij met een nieuwe plant of insect die ze nog niet eerder hier gezien hebben

 • no-profile-image

  Han

  Boertje NH. Met doodgaan bedoel ik niet na het leven geleefd te hebben. Nee als Round Up RR doorgaat zal de volgende generatie een probleem worden. Helemaal nu de residu tolerantie is verdrievoudigd, omdat anders de afzet van RR gerelateerde producten een probleem zou worden. Door de ondergenoemde super onkruiden wordt de dosis verhoogd om als nog succes te hebben. Werkt niet maar residu stijgt wel.
  Zie.
  <>

 • no-profile-image

  milieudienst

  Veeg eerst effe je eigen straatje schoon ,dat scheelt in bestrijdings middelen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt groot gelijk Han. Vorig jaar moesten in Boskoop alle bomen, heesters en struiken gekapt worden omdat daar een uitheemse boktor was opgedoken. Dat zou lieden zoals deze Jan Cynisch toch tot oprechte waakzaamheid moeten manen. Of zou hij het misschien cynisch bedoeld hebben?

 • no-profile-image

  Martin Stevens

  @ Gert.
  De agrarische wereld importeert ongecontroleerd plaagdieren en SBB en NM krijgen daar min of meer de schuld van? Omdat ze nieuwe dieren leuk zouden vinden? Beetje rare stemmingmakerij...

 • no-profile-image

  Han

  @Herkauwer. Ik ben met je van mening dat politiek en bijbehorende bureaucraten van dit soort incidenten pas leren als er geen belasting betaler meer in leven is, uithongeren van de natie door insecten of andere plagen. Of spelen ze onder één hoedje met de Bestrijdingsmiddelen goeroe's. Dan gaan we wel dood aan de in ons eten ingemanipuleerde giffen. Ik heb gister de vrijheid genoemen een stel politici nog maar weer eens te bestoken onderzoeks resultaten van de RR gewassen en rond slingerende round up residuen. Gaat de toelating en daarmee de verbouw van RR gewassen en Bt gewassen door, is het bevokings probleem de volgende generatie opgelost. De Europese commissie heeft de residu tolrantie voor Glyfosaat met een factor 3 verhoogd om zo de toelating van RR soja en mais en voedinsmiddelen gemaakt met deze grondstoffen te vereenvoudigen. Dit alles op aanraden van Monsanto en hun veiligheids studies.

 • no-profile-image

  boertje

  beste herkauwer we moeten toch ergens dood aan als we steeds maar ouder worden is ook niet meer te betalen

 • no-profile-image

  Han

  @Jan Cynisch. Je bent wel erg kortzichgig, als dat beest mijn sierplantjes opvreet, vreet hij jouw sierplanten voor de handel ook op. de snuitkever stopt echt niet voor jouw dam. Daar komt bij, dat de buitenlandse importeurs hun handel 100 % vrij willen ontvangen of ze ontvangen niet. Dit geeft aan jouw poort weer meer inspecteurs en meer kosten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens Han. Er loopt trouwens ook al een forum 'niet inheemse soorten kosten miljarden' en ook daarin wordt dit probleem al aangesneden. De wereldhandel is altijd stelselmatig voorbij gegaan aan deze levensgrote gevaren die er aan het vrijelijk rondpompen en heen en weer slepen van voedselstromen verbonden zijn. Inderdaad zouden wij met ons VOC-verleden toch béter moeten weten. Het gaat ook niet alleen om enge of schadelijke beestjes, maar eveneens om ziektekiemen, schimmels en andere bedreigingen voor de gezondheid van mens, dier en plant.

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Zeg Han en Herkauwer vergeten jullie de tijgermug niet ? De chinezen willen jullie vast wel tijgermugmeppers verkopen.... Ik zie werkelijk gouden tijden aanbreken.

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het bericht goed lees, ligt de schuld niet bij de natuur beschermers of SBB. Nee is dit probleem een uitvloeisel van de ongecontroleerde handelszucht van de overheden die Heilig geloven in de Vrije Wereld Handel en dit leidt tot een ongecomtroleerde transport van mens, dier en goederen in Europa. Ja zelfs uit verre oorden komen steeds meer exoten binnen als verstekeling. Het begint er op te lijken dat de voordelen van de vrijhandel door dit soort nadelen te niet wordt gedaan. Zal de politiek hiervan leren??

 • no-profile-image

  herkauwer

  HALLO REDACTIE AGD: "een snuitkever die berucht is om de schade aan granen en andere planten die dienen als voedsel voor de mens"! Voelen jullie je wel helemaal fris in je cranium? Geef ten minste een Nederlandse of Wetenschappelijke naam voor dat rampenbeestje. Wat zeg je? Het Organismus infatillus? Jawel, dat veronderstelde ik reeds. REDACTIE, verschoon de lezers/lezeressen s.v.p. voortaan van dit soort pulpnews. Want dit zegt helaas meer over het eigen onbenul, dan over waarachtige nieuwsgaring en -weergave! Als dit het nieuwe AGD-concept wordt, dan teken ik nu reeds bezwaar aan!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, jij gaf weer een prima reactie. Maar de overheden zullen hier echt niks van opsteken. Want zij zijn juist het wortelrot aan maatschappij, samenleving én toekomstperspectief!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel Han, het gaat inderdaad de kant op dat de mens zichzelf op termijn aan het uitroeien is door het nonchalante gebruik van dodelijke bestrijdingsmiddelen(die tegenwoordig versluierend 'gewasbeschermings-middelen'worden genoemd) en het almaar versoepelen van de wet- en regelgeving. Kijk alleen maar naar het voorbeeld Imidacloprid. Dat werd destijds toegelaten als insecticide, maar later is gebleken dat bijen en andere nectarverzamelde insecten er massaal door vernietigd worden. Desondanks heeft de overheid onlangs toestemming gegeven om dit middel ook te gebruiken voor de bestrijding van emelten op golfbanen en sportvelden! Precies op het moment waarop ik dit schrijf rijden er trouwens twee spuitwagens hier over straat en herinner ik me dat de gemeente onlangs meedeelde. dat alle straten, speelterreinen en openbaar groen onkruidvrij worden gemaakt. Met Round up! Op die fiets gaan we inderdaad op termijn met zijn allen het hoekje om. Leve de oppermachtige farmaceutische industrie!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boertje, het is niet zo'n leuke dood om als slachtoffer van persistente landbouwgiffen om het leven te komen. Ik heb dat ooit zien gebeuren toen een loonspuiter even niet bij de les bleef en zijn hand in een emmer met parathion stak omdat er een afsluitdop in was gevallen. Dat was meteen einde oefening! Want zélfs heel grondig afspoelen hielp niet meer! De huidige generatie landbouwvuiligheden is zeer lang werkend en Round Up is daarbij ook nog sterk kankerverwekkend. Het is feitelijk misdadig om zulke troep te gebruiken op percelen waar voedsel geteeld wordt, maar ook op straten en trottoirs waar kinderen spelen. Het is bizar dat bestuurders hun verantwoordelijkheden mbt de volksgezondheid ondergeschikt maken aan de belangen van de industrie. Want uiteindelijk draait het alleen maar om geld!

 • no-profile-image

  herkauwer

  En jij gaat ze importeren Jan?

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer hier zal Jan C zelf het antwoord op moeten geven, wij kunnen gissen. Ik vond echter het probleem te groot voor cynisme. nu de snuitkever, gister de boktor, morgen de UG99 in tarwe en ga maar door.. De WTO heeft naast positieve kanten ook zeer duistere kanten en die willen we vanwege de korte termijn winst niet zien. Lodewijk XIV is terug naast de VOC.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.