Home

Achtergrond 205 x bekeken

Enorm corruptieproces van start in Spanje

In de Spaanse kuststad Malaga is maandag het grootste corruptieproces in de Spaanse rechtsgeschiedenis begonnen.

95 mensen staan terecht vanwege een omvangrijk corruptieschandaal dat in 2006 in Marbella aan het licht kwam.

Onder de bijna honderd verdachten bevinden zich twee ex-burgemeesters van Marbella en het voormalige hoofd van de gemeentelijke stadsplanning, Juan Antonio Roca. De laatste wordt ervan verdacht het brein achter het schandaal te zijn, waarbij gemeentefunctionarissen van Marbella steekpenningen aannamen in ruil voor bouwvergunningen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal dertig jaar celstraf krijgen.

De verdachten zouden jarenlang miljoenen euro's opgestreken hebben. Nadat de corruptie bekend was geworden, besloot de Spaanse premier José Luis Rodriquez Zapatero tot het tijdelijk ontbinden van de gemeenteraad. Die maatregel was na het einde van de Franco-dictatuur in 1975 niet meer ingezet.

Tegen oud-burgemeester Morisol Yague, die tussen 2003 en 2006 de eerste burger van Marbella was, eisten de aanklagers twintig jaar cel. Zijn voorganger, Julian Munoz, hangt tien jaar cel boven het hoofd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.