Home

Achtergrond 1 reactie

Endemol tikt Storms op de vingers

Endemol heeft journalist Pieter Storms verzocht het productiebedrijf niet meer te noemen in verband met de vermeende verloedering van de journalistiek in Nederland.

Storms spreekt van de 'Endemollisering' van de journalistiek. In een open brief aan de voormalig Breekijzer-presentator vragen algemeen directeur Peter Adrichem en creatief directeur Laurens Drillich van Endemol hem het tv-bedrijf buiten zijn aanklacht te houden.

In een open brief aan Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De wereld draait door, noemde Storms woensdag de term 'Endemollisering'. Adrichem en Drillich vragen de journalist donderdag op zijn woorden te letten. ,,Waar komt dit in hemelsnaam vandaan? Wat hebben wij de journalistiek misdaan?'' De directeuren wijzen Storms er op dat Endemol zich niet primair richt op journalistieke producties.

Wél journalistiek is het Endemol-programma van Peter R. de Vries. ,,Uit jouw brief maken we op dat jij je zorgen maakt over journalisten die hun feiten niet checken. We gaan er vanuit dat zelfs jij het niet aandurft om te zeggen dat dit voor Peter R. de Vries geldt.'' De brief sluit af met de boodschap: ,,Hou ons buiten je aanklacht. Want je feiten kloppen niet en je kan niet met iedereen ruzie maken.''

Storms liet in een reactie aan de Endemoldirectie weten dat hij groot respect heeft voor het bedrijf. Met 'Endemollisering' van de journalistiek doelde hij er naar eigen zeggen op dat het brengen van entertainment belangrijker wordt dan het brengen van feiten. De programma's van Peter R. de Vries noemt hij het voorbeeld van check en dubbelcheck.

Een woordvoerster van het tv-bedrijf meldt dat de kous daarmee af is. ,,We werden genoemd, dus vonden het redelijk om te reageren. We wilden opheldering omdat we in diskrediet werden gebracht. Met zijn reactie heeft Storms het weer recht gezet en wij hebben ons punt kunnen maken.''

Pieter Storms en Jort Kelder stonden dinsdagavond in de uitzending van het tv-programma De wereld draait door lijnrecht tegenover elkaar in een discussie over de verloedering van de journalistiek. Al snel ontaardde het gesprek in een schreeuwpartij waarbij Storms' vrouw Nina Brink, die in het publiek zat, werd betrokken. In een open brief aan presentator Van Nieuwkerk uitte Storms een dag later zijn ongenoegen over de gang van zaken in het praatprogramma.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    H. Wildeboer

    Jort, je legt al jaren de vinger op wel degelijk de rotte plekken. Ik had een brief willen schrijven. Op deze manier kan het ook zo. Ik hoop dat dit bericht je bereikt

    Henk Wildeboer, Hengelo

Of registreer je om te kunnen reageren.