Home

Achtergrond 211 x bekeken

Emsland stimuleert telers alle aardappelen te leveren

De Duitse zetmeelproducent Emsland Stärke wil een bonus geven aan telers om ze te stimuleren alle zetmeelaardappelen te leveren.

Bovendien gaat Emsland steekproefsgewijs controleren of de telers wel alle zetmeelaardappelen aan het concern leveren. Dat meldt de site Boerenbusiness van DCA-Markt, die zich baseert op een bericht van Emsland aan de telers. Emsland kon vandaag niet reageren.

In de nieuwsbrief laat Emsland weten dat de telers verplicht zijn hun contract na te komen. Nu de aardappelprijzen stijgen is het voor de telers van zetmeelaardappelen aantrekkelijker om aardappelen te leveren aan fritesproducenten. "Wij weten dat over het algemeen de telers die aan ons leveren hun contracten nakomen", schrijft Emsland. "Telers die aan anderen verkopen schaden hun onderneming en collega’s."

Telers die verwachten minder aardappelen te oogsten moeten dat melden bij Emsland. "Daarna komt iemand die door de fabriek is geautoriseerd om een monster te nemen. De monsters worden niet bij iedereen genomen. De onderzochte bedrijven worden willekeurig uitgezocht."

Eind vorige maand meldden Avebe en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat er in Nederland geen aanwijzingen zijn dat zetmeelaardappelen worden verkocht voor de consumptiemarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.