Home

Achtergrond

Eeuwenoude fossielen in zand Maasvlakte

In natuurmuseum Naturalis in Leiden hebben zaterdag en zondag een paar honderd vrijwilligers met succes in zakken met zand en schelpen uit de opgespoten Tweede Maasvlakte gezocht naar fossielen. De organisatoren spreken van een mooie opbrengst omdat er onder meer tanden zijn gevonden van een witte haai, een bever en een neushoorn. Ook kwamen veel bijzondere schelpen te voorschijn.

Projectleider en paleontoloog Natasja den Ouden is blij met de opbrengt. Volgens haar zijn er resten gevonden van 50.000 tot een miljoen jaar oud. Ze zegt dat de gevonden witte haaientand zeker een paar miljoen jaar oud moet zijn. De gevonden schelpen moeten helpen een reconstructie te maken van het landschap en om de rivierenloop vast te stellen.

Ook werden er veel fossiele zeedieren en vuurstenen gevonden. Wetenschappers gaan nu de komende tijd uitzoeken hoe oud die allemaal zijn.

Den Ouden wist van tevoren al dat er eeuwenoud materiaal te vinden moest zijn. Er leefden tienduizenden jaren geleden otters, mammoeten en zelfs Neanderthalers op de steppe die nu de bodem van de Noordzee is.

Ongeveer vierhonderd kinderen hebben meegedaan aan de zoekactie in het zand en schelpen. Ze hadden zich aangemeld via de kinderafdeling van Naturalis. Verder waren er beide dagen nog 150 andere vrijwilligers actief. Waarschijnlijk komt er nog een keer een zoekactie in het het zand en schelpen afkomstig van de opgespoten Tweede Maasvlakte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.