Home

Achtergrond 554 x bekeken

Eerste veldbonen voor mengvoer

Agerland, dochteronderneming van Cehave Landbouwbelang is tevreden over de eerste resultaten van de teelt van veldbonen in het proefproject Triple E voor toepassing in veevoer.

Triple E staat voor Eiwit van Eigen Erf.

De proef met veldbonen is bedoeld om te onderzoeken of het voor de veevoerindustrie een alternatieve eiwitbron kan zijn voor bijvoorbeeld soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika.

Acht akkerbouwers oogstten in totaal 250 ton veldbonen. Deze zijn opgeslagen en worden geanalyseerd. Cehave gaat voederproeven doen met het product en ook worden de veldbonen verwerkt in de reguliere voederproductie. Of het inderdaad een mogelijk geschikt alternatief is voor eiwitrijke grondstoffen zoals soja, moet de komende maanden blijken.

De verwachting is dat de resultaten van de hele test eind 2010 bekend zullen zijn. Aan de hand van de resultaten zal het nieuwe Agrifirm (waarin Cehave Landbouwbelang en Agrifirm opgaan) een beslissing nemen over een eventueel vervolg van het project in 2011.

De acht akkerbouwers zaaiden voor Agerland in totaal 40 hectare veldbonen in West-Brabant in. De opbrengst bedroeg gemiddeld 6 ton per hectare. Op dit moment concurreert het gewas nog niet met andere eiwitrijke gewassen, maar met dit project willen Agrifirm en Agerland onderzoeken of er potentie zit in de teelt van veldbonen voor verwerking in veevoeders.

Volgens verkoopleider Adrie Strikkeling van Agerland is een opbrengst van circa 8 ton wel noodzakelijk. Dat werd dit jaar dus niet gehaald. De vroege akkers kwamen tot 4 ton per hectare, en de latere tot 7 ton per hectare. Het was zeker geen goed bonenjaar, aldus Strikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.