Home

Achtergrond 359 x bekeken

Eerste resultaten veldbonen als veevoergrondstof positief

Een proef met de teelt van veldbonen als eiwitbron voor de veehouderij is succesvol verlopen, en biedt perspectief voor verdere proeven.

Dat melden de initiatiefnemers Agerland, een dochter van Cehave Landbouwbelang. Vorig jaar zaaide Agerland 40 hectare in West-Brabant in. De opbrengst bedroeg gemiddeld 6 ton per hectare.

Volgens verkoopleider Adrie Strikkeling is een opbrengst van circa 8 ton wel noodzakelijk. De vroege akkers kwamen tot 4 ton per hectare, en de latere akkers tot 7 ton per hectare. Het was zeker geen goed bonenjaar, aldus Strikkeling. “De acht akkerbouwers kenden eerst een droog voorjaar en een warme periode tijdens de bloeiperiode.”

De proef met veldbonen is bedoeld om te onderzoeken of het voor de veevoerindustrie een alternatieve eiwitbron kan zijn voor bijvoorbeeld soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika. “Of het inderdaad een geschikt alternatief is, moet nu vooral blijken uit de analyse van de geoogste 250 ton. Wat zit erin?”

Of registreer je om te kunnen reageren.