Home

Achtergrond 400 x bekeken

Eerste kistje appels geveild

Een eerste kistje appels van de nieuwe oogst heeft vandaag tijdens een veiling in Houten 320 euro opgebracht.

Dat bedrag werd verdubbeld door de telers van het nieuwe appelras Rubens. De opbrengst gaat naar het kindertheater van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De veiling moest de jaarlijkse appelplukdag extra glans geven. Op bijna vijftig fruitteeltbedrijven, verspreid over het land, konden mensen zaterdag de boom in om appels te plukken.

Extra aandacht voor de appel is welkom bij de telers. De Nederlander eet nu gemiddeld 22,3 kilo appels per jaar, of wel 110 tot 130 stuks. In 2009 was dat ongeveer evenveel als een jaar eerder, maar sinds 2006 is sprake van een daling.

De consumptie van fruit is sinds dat jaar met circa 7 procent gedaald, maar die van appels wat minder, wellicht doordat appels per kilo minder kosten dan ander fruit, aldus het Productschap Tuinbouw.

Vorig jaar was er een recordoogst aan appels, maar de raming van juli kwam 17 procent lager uit dan de oogst van vorig jaar, of wel op 340 miljoen kilo. Inmiddels lijkt die verwachting aan de hoge kant. Nederland moet volop met het buitenland concurreren als het om appels gaat en dat gebeurt vooral door meerdere en nieuwe soorten aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat ouderen de voorkeur geven aan zoete soorten zoals de Golden Delicious. Een friszure appel als de Elstar is meer in trek bij de jongeren. Kinderen zijn gek op zuurdere appels, zoals Greenstar.

De Rubens, die vandaag geveild werd voor het goede doel, behoort samen met Junami en Kanzi tot de nieuwe appelrassen die in opkomst zijn. Veel geteelde rassen zoals Elstar, Jonagold en Jonagoresd verliezen letterklijk terrein in de boomgaarden. Rassen als Golden Delicious en Cox's Orange dreigen zelfs uit Nederland te verdwijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.