Home

Achtergrond 1 reactie

Eenvijfde plantensoorten bedreigd

Eenvijfde van de plantensoorten in de wereld wordt bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse nationale botanische tuin in Kew en het Natuurhistorisch Museum in Londen.

Volgens de directeur van de tuin in Kew zijn planten daardoor net zo bedreigd als zoogdieren. ”De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat we al vermoed hadden”, aldus Stephen Hopper. Met de lijst van soorten kunnen wetenschappers en beleidsmakers volgens Hopper aan de slag om het tij te keren. ”We kunnen niet achterover leunen en kijken hoe deze soorten verdwijnen”, stelde de directeur.

De onderzoekers bekeken vierduizend plantensoorten, waarvan 22 procent bedreigd bleek. Het was onmogelijk alle plantensoorten te bekijken, er zijn er naar schatting 38.000, waardoor de onderzoekers zich beperkten tot een steekproef. Van honderden plantensoorten waren bovendien te weinig gegevens bekend om een analyse te kunnen maken.

Veel planten zijn in de verdrukking gekomen, doordat er steeds minder bos beschikbaar is. Het meest bedreigde leefgebied van de planten is dan ook het tropische regenwoud. Daar komen ook de meeste bedreigde planten voor. De meest bedreigde groep planten zijn de naaktzadigen, waar de conifeer onder valt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    En dan nog ontkennen dat er overbevoking is! Nog ontkennen dat het gentech principe levens gevaarlijk is voor flora en fauna. al voor de de mens op aarde rondliep zijn er soorten verdwenen en nieuwe bijgekomen en nu we dat als goede bureaucraten vast leggen, wilen we dit proces stoppen. Of niet? Komen er nieuwe bij dan is dat onze verdienste (door milieu bescherming) of is onze milieu vervuiling (verandering) er debet aan?

Of registreer je om te kunnen reageren.