Home

Achtergrond 7 reacties

Een tandje erbij

Het moest er een keer van komen: een sterfgeval als gevolg van de in de veehouderij veel voorkomende antibioticaresistente ESBL-bacterie.

Het RIVM maakte dit vandaag bekend en riep en passent supermarkten op te stoppen met de verkoop van besmet vlees.

De pluimveesector vindt dat het onderzoeksinstituut daarmee te hard van stapel loopt. Pluimveevoorman Jan Wolleswinkel wil eerst het naadje van de kous weten. Hij stelt bovendien dat verhitting van het vlees besmetting uitsluit en dat veehouders hard werken aan het terugdringen van het antibioticagebruik.

Is er dus niets aan de hand? Helaas wel. Het uit de schappen halen van 90 procent van het vlees is niet realistisch, maar dat wil niet zeggen dat er geen actie geboden is. Landbouwminister Verburg moet streng de hand houden aan haar streven antibioticatoediening in de sector in drie jaar te halveren. En als dat niet voldoende is, moet er maar een tandje bij.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rose both

  van 30 naar 300 naar 3000 naar 30.000 naar 300.000 kippen per bedrijf , het verbreken van de kringlopen, het beschouwen van goed voedsel als een bulkprodukt.
  En dan ook nog even het land gaan herinrichten met veel nieuwe natuur, een enorme ontwikkeling in het transport van de hele winkel van sinkel aan produkten door de gehele wereld, het bevorderen van de ontwikkeling van grote aantallen rondtrekkende diersoorten....en dat alles besproeien met grote hoeveelheden antibiotica.En dat alles in 1 generatie.
  De dynamiek is zo groot dat niemand zich realiseert in welke dimensie we nu terecht zijn gekomen.

  Kom,sta even stil bij de grote complexiteit van het zo kleine Nederland; uniek in de wereld.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat een stemmingmakerij weer. Ik heb begrepen dat het helemaal nog niet zeker is of kip de oorzaak is geweest.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Blijkt maar weer dat het met de weerstand nog steeds hopeloos is, men grijpt te vlug naar te veel antibiotica. Ga eerst maar eens aan de schoonmaak voordat je aan de medicijnen ga zo bespaar je jezelf een hoop ellende.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tja, er is van alles mis met de landbouw. En laat dat nu net samenvallen met het besluit van de overheid om een flink stuk van de landbouw op te ruimen.

 • no-profile-image

  jpk

  de landbouwsector
  moet geruimd worden
  eerst de nertsen
  dan de varkens
  nu zijn de kippen aan de beurt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Na de geitenhouderij is de kippenhouderij aan de beurt om gelikwideerd te worden. En weer door de leugens van de milieu-taliban

 • no-profile-image

  Henri Hustinx

  Dat de intensieve veehouderij tegen aan grenzen aanloopt lijkt mij nu wel duidelijk. Waarom preventief antibiotica door het voer? Alleen maar om ziektes onder varkens en kippen te voorkomen om een zo hoog mogelijke vleesproductie te halen. Dit omdat we ons een kiloknaller van een kipfilet willen veroorloven van € 3.99 p/kg. Aam de ene kant wat besparen op ons levensonderhoud (eten) en straks miljaren extra uitgeven aan bestrijding van deze bacterie, gezondheidsrisico's en behandelingen. Om nog maar te zwijgen over onderzoek naar een nog heftiger middel en een totaal kapotte pluimvee/vleessector.

  We leren weinig van het verleden;

  -BSE onder runderen en scrapies onder schapen wat bij mensen Creutzfeldt-Jacob veroorzaakt door diermeel in veevoer van herkauwers welke van nature geen andere dieren eten.
  -MRSA onder varkens waarvan al eerder bekend was dat dit tot grote problemen leidt met resistente bacteriën.
  Q-koorts onder schapen en geiten met gevolgen voor mensen.
  Salmonella wat net als ESBL vaak in kippenvlees voorkomt wat tot lelijke voedselvergiftiging kan leiden met een gerede kans op dodelijke afloop.
  Wat willen wij nu als boeren en burgers? Kwaliteit en voedselveiligheid door een meer natuurlijke productie. Of voedsel produceren voor de laagst mogelijke prijs?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.