Home

Achtergrond 12 reacties

Eén op drie Achterhoekse intensieve bedrijven stopt

Eén op de drie Achterhoekse intensieve veehouderijbedrijven stopt met het bedrijf tussen nu en 2013.

Die conclusie trekt dagblad de Gelderlander uit een inventarisatie van de Achterhoekse gemeenten. De krant vroeg de acht gemeenten naar de gegevens die blijken uit de bedrijfsontwikkelplannen die de bedrijven dit voorjaar moesten indienen waarin ze aangeven op welke manier ze willen voldoen aan de ammoniak-emissie-eisen en de dierenwelzijnseisen.

Uit de gegevens blijkt dat het aantal stoppers per gemeente sterk varieert. De gemeente Winterswijk telde de minste stoppers. Vijftig bedrijven moesten een ontwikkelplan indienen. Twaalf bedrijven (24 procent) hebben aangegeven te stoppen. De gemeente Berkelland telt procentueel het grootste aantal stoppers. Van de 261 bedrijven die een plan indienden hebben 143 bedrijven ( 55 procent) aangegeven te stoppen op termijn.

In de gemeente Aalten dienden 71 bedrijven een plan in. 30 bedrijven (42 procent) gaven aan te stoppen. De gemeente Oost Gelre telt 38 bedrijven op een totaal aantal meldingen van 92 bedrijven. Oude IJsselstreek zal vlak na 2013 46 bedrijven minder tellen (30 procent). In deze gemeente dienden 154 bedrijven een plan in. Bronckhorst kreeg van 134 bedrijven een ontwikkelplan. Van deze bedrijven gaven er 51 (38 procent) aan te willen stoppen. In Montferland hebben 51 bedrijven een plan ingediend. 24 bedrijven (47 procent) meldde te willen stoppen. Doetinchem tenslotte telt 26 ingediende ontwikkelplannen. Acht bedrijven (ruim 30 procent) hebben aangegeven te willen stoppen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jean Paul

  Geen dierrechten meer aanschaffen dus. Sowieso is het helemaal uit de hand gelopen met de makelaardij en dierrechten. Laten de kopers zorgen dat de heren met de stropdasjes lekker op hun mond gaan. Ik dacht namelijk altijd dat makelaar tussenpersoon is maar het zijn gewoon ordinaire winstgraaiers. Hopelijk komt rechts aan de macht, dan kan er eens een andere wind gaan waaien dan die vervelende linkse storm.

 • no-profile-image

  Tonie

  de schaalvergroting komt zichzelf ook een keer tegen. dat is altijd al zo geweest. dit kan alleen nog wel jaren duren. ziektedrukt wordt groter en antibiotica gebruik neemt alleen maar toe. wie meedoet met de massa gaat met de massa tenonder.

 • no-profile-image

  herman

  Waarom stoppen deze bedrijven!, geen opvolger, wordt men 65 jaar of wat is er aan de hand met deze bedrijven.Om te zeggen dat grote bedrijven hun zin krijgen vind ik een dooddoener,ook kleine en middelgrote bedrijven kunnen door groeien,je moet alleen wel je nek uitsteken en te durven investeren.Maar van zoveel stoppers daar schrik je van,daar wordt het niet beter en leuker van.

 • no-profile-image

  boer

  nog even en je koopt in oost rechten voor minder dan 100 euro

 • no-profile-image

  johnny

  De achterhoekse LTO voormannen,
  vinden de melkveesector veel belangrijker en stoppen hier hun energie in. Raar he dat de intensieve veehouders geen lid meer zijn of hun lidmaatschap opzeggen.

 • no-profile-image

  lol

  Laat de dierrechten van de stoppers met de stoppers verdwijnen en er ontstaat een mooie krapte op de markt voor de blijvers waardoor die ook eens een centje kunnen verdienen en het hele probleem is opgelost!

 • no-profile-image

  john

  of het hele dierrechten systeem nu in de prullenbak gooien. zodat er voor die bedrijven weer bedrijfsopvolgers komen..

 • no-profile-image

  zevert

  Den Haag heeft weer goedkoop gronden nodig alles volbouwen en lekker voedsel eten uit buitenland hier gaat Nederland geheel naar de kloten.

  Immers grote intensieve boerderijen worden nu al gefinacierd door multienationals en die doen straks zaken over aan CHINA of elders het is zo met metaalindustrie als textiel zo gedaan dus waarom niet met boeren.

  bestuurders van nederland is maffie in nette pakken.

 • no-profile-image

  harde

  De grote bedrijven krijgen weer hun zin.De grote blijven en de kleine moeten verdwijnen met dank of ondanks de strenge wetgeving. Dit is ijskoude sanering. Zelfs onze organisatie ziet dit en vindt het ondertussen heel gewoon. Ik ga mijn lidmaatschap opzeggen.

 • no-profile-image

  lto

  ALWEER?

 • no-profile-image

  wie het kleine niet eert is het

  zodra er geen stoppers meer zijn;is de schaalvergroting ten einde.dus er is wel iemand blij als er stoppers blijven komen.

 • no-profile-image

  huub

  De "stoppers" mogen nog door tot 2020, hoeveel van die "stoppers" was zonder deze regelgeving ook voor 2020, of kort daarna gestopt?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.