Home

Achtergrond 188 x bekeken

Economie groeit volgend jaar 1,5 procent

De groei van de Nederlandse economie komt volgend jaar naar verwachting uit op 1,5 procent.

Dit jaar is dat nog 1,75 procent. Dat blijkt uit de dinsdag op Prinsjesdag gepresenteerde Marcro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau (CPB). Het planbureau verwacht een bescheiden groei van de gezinsconsumptie, de bedrijfsinvesteringen nemen zelfs dit jaar nog af.

De werkloosheid komt in de cijfers dit en volgend jaar uit op gemiddeld 5,5 procent van de beroepsbevolking. De inflatie bedraagt naar verwachting 1,25 procent dit jaar en 1,5 procent in 2011. Het begrotingstekort komt dit jaar uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product, volgend jaar is dat 3,9 procent.

Het CPB betitelt het economisch herstel volgend jaar als ,,aarzelend''. Het beeld hier komt wel overeen met de verwachtingen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook daar is de groei volgend jaar een fractie lager dan dit jaar.

De ontwikkeling van de werkloosheid valt ondanks de crisis mee. Volgens het CPB is dat te danken aan de grote winstgevendheid van bedrijven voor het uitbreken van de crisis en de snel aangepaste loonkosten. Daarnaast is het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) de laatste jaren gegroeid. Zzp’ers zagen vorig jaar hun inkomen fors terugvallen en hebben zo een deel van de klap vorig jaar opgevangen.

Dit jaar daalt de koopkracht van huishoudens voor het eerst sinds het begin van de crisis, gemiddeld met 0,5 procent. Volgend jaar is die daling 0,25 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.