Home

Achtergrond 281 x bekeken

EU: zuivel in de lift

De melkprijs in de Europese Unie is sinds april dit jaar geleidelijk gestegen, tot een Europees gemiddelde van 30 cent per kilo in juli.

De Nederlandse zuivel noteerde de grootste prijsstijging. De zuivelproductie inde EU daalde licht. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage over de zuivelmarkt van de Europese Commissie, die vandaag onder meer is gepresenteerd aan de EU-landbouwministers. De Commissie spreekt van een stabiele markt.

In vergelijking met juli vorig jaar steeg de prijs in Nederland met meer dan 10 cent, van ruim 23 cent per kilo naar 33,8 cent per kilo in juli dit jaar. Ook België, Duitsland, Ierland en de Baltische staten lieten een forse stijging van de melkprijs zien.

In de hele EU steeg de prijs van rond de 25 cent per kilo naar 30,3 cent per kilo. Griekenland en Portugal waren de enige landen met een daling, zij het gering. De melkproductie in kalenderjaar 2009 was 0,6 procent lager dan het jaar daarvoor. In de eerste helft van dit jaar werd ook minder geproduceerd dan een jaar eerder.

De Commissie schat op grond van opgaven van de lidstaten dat de productie in het melkjaar 2009-2010 zo’n 7 procent onder het Europees quotum blijft. De onderschrijding van het quotum zou daarmee twee keer zo hoog zijn als het jaar daarvoor.

Nederland, Denemarken en Cyprus zijn naar verwachting de enige lidstaten die boven het quotum produceren, en dus een superheffing moeten betalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.