Home

Achtergrond 1 reactie

'EU-zuivel gaat VS meer tegenkomen op wereldmarkt'

De Europese zuivelindustrie zal behalve van Nieuw Zeeland de komen jaren waarschijnlijk ook veel meer concurrentie ondervinden van de Verenigde Staten.

Dit zei Roger Thompson, adviseur van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA en ook verbonden aan het Amerikaanse zuivelbedrijf Land 'o Lakes.

Dit zal volgens hem het gevolg zijn van een zich meer terugtrekkende Amerikaanse overheid. Die heeft volgens Thompson de zuivelindustrie in de voorbije jaren verwend door steeds de overschotten daarvan op te kopen voor interventie. Dat zal steeds minder worden, meent Thompson. Als gevolg daarvan zal de Amerikaanse zuivelindustrie zelf actiever worden op de wereldmarkt om overschotten te verkopen.

Een geluk daarbij zal zijn dat de omvang van de wereldmarkt voor zuivel in de decennia tot 2050 (dus op langere termijn) sterk zal groeien, aldus Thompson. Die in deze projectie wordt gesteund door de Europese Commissie. Oorzaak van de groei van deze handelsvolumes is de verwachte sterke bevolkingsgroei en toename van de welvaart en China en vooral India. De eigen landbouw en zuivelsector kan niet voldoen aan de sterk stijgende behoefte aan zuivel. Als gevolg daarvan moeten deze landen steeds grotere hoeveelheden zuivel aankopen op de wereldmarkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    die amerikanen zijn maar al te bang van nieuw zeelandse melk zoveel dat ze het uit het vrij handels verdrag willen schrappen weer een voorbeeld om EU overheden bang te maken en het kwotum systeem te behouden om hun profits te beschermen

Of registreer je om te kunnen reageren.