Home

Achtergrond

EU wil huishoudens niet in kou laten zitten

Huishoudens in Europa mogen niet in de kou komen te zitten door problemen bij de gasvoorziening.

Het Europees Parlement ging dinsdag akkoord met een nieuwe wet die dat wil voorkomen. De Europese Unie wil voortaan gezamenlijk handelen bij een crisis die tot een gastekort kan leiden. De lidstaten moeten er voor zorgen dat er altijd voldoende gas beschikbaar is, ook als op een dag van "uitzonderlijk hoge vraag'' een belangrijk deel van de infrastructuur uitvalt.

Als er door een ernstige verstoring of ongebruikelijk hoog gasverbruik toch problemen ontstaan, kan een lidstaat de noodtoestand uitroepen. In zo'n geval moet de grensoverschrijdende toegang tot opslaginstallaties worden gehandhaafd, net als de toevoer van gas over de grenzen heen.

"De komende winter zit de hele Europese Unie er voldoende warmpjes bij'', aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies, woordvoerder energie. De EU besloot te handelen na de politieke crisis tussen Rusland en Oekraïne in de winter van 2008/2009, toen de gaskraan werd dichtgedraaid en vooral Oost-Europese lidstaten zonder gas kwamen te zitten.

EU-lidstaten worden nu verplicht elkaar te hulp te schieten in geval van nood, aldus Merkies. Van alle gebruikte energie binnen de EU is een kwart gas, waarvan 58 procent wordt geïmporteerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.