Home

Achtergrond 3 reacties

EU: voldoende graan beschikbaar

Ondanks de geringe oogst in Rusland, Oekraïne en Canada is er voldoende graan beschikbaar, zowel op wereldniveau als in de EU.

Dat stelt het landbouwdepartement van de Europese Commissie in een vandaag uitgegeven bericht. Volgens de landbouwambtenaren zijn de voorraden groter dan in 2007 door de goede oogst in 2008 en 2009. De huidige situatie is dan ook niet te vergelijken met die in 2007, toen sprake was van tekorten.

En hoewel de graanprijs sinds begin juli strek is gestegen, zijn nog altijd niet de maxima bereikt van 2007-2008; ligt de graanprijs nu rond de 200 euro per ton, in 2008 werd een piek bereikt van tegen de 300 euro per ton.

De geschatte graanproductie in de EU ligt dit jaar met bijna 277 miljoen ton iets onder de gemiddelde productie over de afgelopen vijf jaar, en nog altijd ruim boven de 255 miljoen ton uit 2007.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  graanzat

  mooi dat er teveel is en de vraag door de terugzakkende economie minder zal worden. Dan zullen de speculanten die de prijs opjaagden snel weer verkopen, prijs zakt al weer gelukkig, hectiek zorgde voor tijdelijk hogere prijs. Heel simpel er is te weinig geld om veel te betalen voor graan.Progonse nov-jan 15-16 euro

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Als er voorraden opgeslagen zijn, waar zijn die voorraden dan ??
  Ik geloof ook niks in dit verhaal. Via mensen in Canada en de VS heb ik ook vernomen dat het niet zo 'n goede oogst geweest is als hier steeds vermeld wordt.
  Waarom mag de tarwe niet meer opbrengen dan kostprijs + ??

 • no-profile-image

  pietflevo

  Dit is echt weer de overheid en de zogenaamde deskundigen, er is volgens betrouwbare bron uiteindelijk een redelijk groot tekort. Maar ze moeten de prijs en markt omlaag praten want voedsel moet goedkoop blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.