Home

Achtergrond 2 reacties

EU verhoogt steun aan bijensector

De Europese Unie stelt de komende drie jaar 32 miljoen euro per jaar beschikbaar aan de bijensector.

Dat is een verhoging van 6 miljoen euro per jaar ten opzichte van de steun in 2008-2010. Het geld is beschikbaar voor cofinanciering van nationale programma’s; dat betekent dat Brussel alleen betaalt als de lidstaten er geld naast leggen.

De verhoging van de steun hangt samen met de recente sterfte onder bijen, die niet eerder zo hoog was. Dat is niet alleen bedreiging voor de bijensector zelf, maar ook voor de biodiversiteit en de landbouw, gezien de belangrijke rol die bijen spelen bij de bestuiving van planten.

Nederland heeft een betrekkelijk kleine bijensector; het telt circa 80.000 bijenkorven (ongeveer 0,5 procent van het Europese totaal). Voor Nederland is in 2011-2013 ongeveer 170.000 euro per jaar aan Europees geld beschikbaar voor bijenprogramma’s. Spanje heeft de grootste bijensector in de EU, gevolgd door Griekenland, Frankrijk, Roemenië, Italië, Polen en Hongarije.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans Imker.

  Eindelijk een beslissing die terug de moed van jongeren en reeds oudere imkers om bijen te houden en blijven te houden , gaat stimuleren, het wordt echt de hoogste tijd om er wat aan te doen,ik hoop dan ook dat het tij zal keren,anders wordt het een wereld wijde ramp !de natuur kan alleen maar herstellen als we met ons allen er iets aandoen en niet gewoon afwachten wat komen gaat, er is al teveel aan struisvogel politiek gedaan.
  Het is nu dat er moet gehandeld worden,uitsel is afstel en dat zou ons wel eens zuur kunnen opbreken .

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik snap dat niet, 6 miljoen euro beschikbaar stellen van onze belasting centen.
  Bijen zijn lastig en biodiversiteit is ook zoiets, de natuur hersteld zich altijd.
  Voor 6 miljoen kunnen we beter megastallen gaan bouwen om de wereld van voedsel te voorzien, dat is veel belangrijker dan dat natuur gedoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.