Home

Achtergrond 187 x bekeken

EU-top belooft niet spannend te worden

De leiders van de 27 EU-landen komen donderdag bijeen in Brussel voor een informele top. Echt spannend belooft de bijeenkomst niet te worden.

Het meest in het oog springende agendapunt is een discussie over internationale relaties onder de titel 'de plaats van de EU in de wereld'. Hoe moet de unie haar belangen verdedigen tegenover bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China? Een belangrijk onderwerp, maar veel concrete besluiten vallen er niet te verwachten.

Verder zal EU-president Herman Van Rompuy op de top een tussenstand geven van de activiteiten van een door hem geleide werkgroep, die bekijkt hoe de EU-begrotingsregels beter gehandhaafd kunnen worden. Ook een belangrijk onderwerp, maar de werkgroep komt pas volgende maand met zijn eindverslag.

De EU-leiders zullen het daarnaast nog hebben over een handelsakkoord met Zuid-Korea, waarbij Italië dwarsligt. De Italiaanse weerstand betreft overigens niet het akkoord als zodanig, als wel de voorziene ingangsdatum.

Is het nodig voor dergelijke thema's, hoe relevant ze op zichzelf ook mogen zijn, de EU-leiders naar Brussel te halen, vragen diplomaten zich af. Sommige Brusselse ingewijden spreken over ,,een inflatie van toppen'', die het gevolg zou zijn van de ambitie van Van Rompuy om zichzelf op de kaart te zetten.

De Belg kondigde kort na zijn aantreden als EU-president begin dit jaar aan dat hij het liefst elke maand de EU-leiders bijeen wil laten komen. Premier Jan Peter Balkenende nam daar destijds al meteen afstand van. Vier EU-toppen per jaar - voorjaar, zomer, najaar, winter - volstaan volgens hem.

Dat Balkenende donderdag opnieuw in Brussel zijn opwachting maakt, mag overigens wel opmerkelijk heten. Bij de laatste Europese top, in juni, nam de Nederlandse pers al afscheid van de CDA'er, die na de kabinetsformatie immers niet meer zou terugkeren op zijn post. Niemand had verwacht dat hij door de lange duur van de regeringsvorming in september nog steeds in functie zou zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.