Home

Achtergrond

'EU stelt besluit over Frans Romabeleid uit'

De Europese Commissie heeft meer tijd nodig om te besluiten of zij een procedure begint tegen Frankrijk wegens het uitzetten van Roma.

Dat is woensdag van Europese diplomaten vernomen. Aanvankelijk was aangekondigd dat de commissie vandaag de knoop zou doorhakken, maar zij zou meer bewijzen willen. De vraag is of Parijs met zijn beleid de Europese regelgeving voor het vrije verkeer van personen of de regels tegen discriminatie heeft overschreden.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) had twee weken geleden in ongekend felle bewoordingen een onderzoek tegen Frankrijk aangekondigd. Haar uitlatingen zetten kwaad bloed bij Parijs, omdat ze de doelgerichte Franse aanpak van een bepaalde groep vergeleek met praktijken in de Tweede Wereldoorlog. Europese wetten bepalen dat een groep mensen uitsluitend mag worden aangepakt als iedereen binnen de groep de wet heeft overtreden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.