Home

Achtergrond 322 x bekeken

EU oogst slechtere kwaliteit graan

De EU oogst dit seizoen 274,8 miljoen ton graan. Dat is bijna 6 procent minder dan vorig seizoen 2009/2010. De kwaliteit van het graan is veel slechter dan vorig jaar.

Dat stelt het toonaangevende analysebureau Stratégie Grains. Het bureau heeft de verwachte graanproductie in Europa met 2,7 miljoen ton verlaagd ten opzichte van de vorige prognose een maand eerder.

De tarweproductie in de EU komt op 127,2 miljoen ton. Dat is 2 procent minder dan de 129,5 miljoen ton van vorig jaar, stelt het bureau.

Maar de kwaliteit is veel slechter. Vorig jaar was 66 procent van de Europese oogst geschikt als maaltarwe. Dit jaar is dat niet meer dan 55 procent, stelt Stratégie Grains. In 2008 was dat 68 procent. “Er is nu meer voertarwe in de EU beschikbaar dan vorig seizoen. Vooral in Duitsland is een slechtere kwaliteit tarwe geoogst vanwege de vele regen van de afgelopen weken.”

Analysebureau Agritel schat dat slechts de helft van de Duitse tarwe geschikt is als maaltarwe. Normaal is dat meer dan 80 procent. Agritel verwacht dat vooral Frankrijk en Groot-Brittannië hiervan profiteren door een sterke vraag naar maaltarwe.

De Europese Commissie heeft ook een nieuwe oogstprognose gepubliceerd. De Commissie gaat uit van een oogst van 280,7 miljoen ton graan. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt een aantal lidstaten dat de Commissie de graanoogst te positief inschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.