Home

Achtergrond

EU oogst 4 procent minder koolzaad

De EU heeft dit jaar 20,6 miljoen ton koolzaad geoogst.

Dat is 4 procent minder dan de 21,5 miljoen ton die vorig jaar is geproduceerd, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

De Europese akkerbouwers hebben dit jaar meer sojabonen, zonnebloemenzaad en lijnzaad geoogst. Toch valt de totale productie oliehoudende zaden door de tegenvallende oogst bij koolzaad lager uit op 28,5 miljoen ton.

Terwijl het areaal koolzaad dit jaar was gegroeid met 393.000 hectare naar bijna 7 miljoen hectare. Veel akkerbouwers zaaiden in de herfst van vorig jaar koolzaad in plaats van graan vanwege de lage graanprijzen. Maar de hectare-opbrengst bij koolzaad is in de EU gedaald van 3.284 kilo vorig jaar naar 2.972 kilo dit jaar. Dat is een daling van bijna 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.