Home

Achtergrond 6 reacties

EU gaat kosten boeren onderzoeken

De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een onderzoek naar de kosten voor boeren in de Europese Unie (EU).

SGP-Europarlementiër Bas Belder had daarom gevraagd in het kader van de EU-begroting voor 2011. Het onderzoek moet zich richten op de kosten die samenhangen met de Europese eisen voor milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Inzicht in de kosten is van groot belang voor de besluitvorming over het Europese landbouwbeleid voor de nieuwe periode die begint in 2013, aldus de SGP'er.

Belder vindt dat boeren moeten worden beloond "voor de kwaliteit en de maatschappelijke diensten'' die ze leveren. Daarom moet het onderzoek duidelijkheid verschaffen over de reële productiekosten en welk prijskaartje daaraan hangt voor de boeren, de samenleving en de consument. Het parlement stemt in oktober over het voorstel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Inzicht in de gemiddelde kosten in Europa voor omschreven inspanningen zou ook heel wat waard zijn binnen het Wereldhandelsoverleg. Prima munitie. Daarnaast: de gemiddelde kosten per land zouden misschien eens duidelijk maken dat er nog een hoop scheefgroei is in Europa. Han, dat kleine boeren in nieuwe EU landen eruit gewipt zullen worden staat buiten kijf, maar dat heeft er dan vooral mee te maken dat ze dezelfde inspanningsverplichtingen aan hun broek krijgen dan die 'rijke' boeren uit West-Europa. Concurrentietechnisch niet meer dan billijk en dat zou best wereldwijd een goed plan zijn. Dan ontstaat een breed, eerlijk speelveld.

 • no-profile-image

  gert

  Heel interessant !

 • no-profile-image

  exact

  Ah, daar is Hans weer. Ik had je al verwacht. Leg me nu toch eens uit wat je bedoelt, want ik geef grif toe dat ik je niet snap. Ik heb de indruk dat je het artikel nog eens goed moet lezen. Mijn volgende indruk is dat je een beetje het zicht kwijt bent op wat er in Europa gebeurt. Maar kom, verklaar je nader, misschien zie jij iets wat ik nog niet zie.

 • no-profile-image

  Han

  Het lijkt me van belang, dat dit per land gebeurd. Zo niet dan komt er een gemiddelde uit, waar geen boer mee uitkomt. Boeren worden immers al decennis op de gemiddelde boer afgerekend, resultaat steeds minder boeren en steeds meer stress.

 • no-profile-image

  Hans

  Kom op Han, wat wil je nu? de markt Europees, en de kosten per land? Zo gauw nieuwe oost EU landen in de unie komen worden hun kleine boeren eruit gewipt omdat ze niet efficiënt genoeg zijn, en nu wil je de "rijke" boeren uit west EU beschermen door de kosten niet te gaan middelen met hun arme oost EU collega's?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Denk wel dat Gerda tegen dit voorstel zou stemmen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.