Home

Achtergrond 320 x bekeken 2 reacties

EU: binnen dertig dagen rekening betalen

Grote bedrijven en overheden moeten rekeningen voor geleverde goederen of diensten binnenkort binnen dertig dagen betalen. Als ze dat niet doen, moeten ze kosten en gederfde rente vergoeden.

Een delegatie van het Europees Parlement heeft hierover gisterenavond een akkoord bereikt met de Europese Commissie. Het voltallige Parlement moet zich nog uitspreken over het akkoord; vermoedelijk wordt hier volgende maand over gestemd.

Met de wijziging van de late betalingen-richtlijn wordt beoogd vooral kleine bedrijven niet in liquiditeitsproblemen te laten komen. De richtlijn is ook van toepassing op agrarische ondernemingen.

Als bedrijven of overheden hun rekening niet binnen dertig dagen betalen, kost hen dat 40 euro aan onkostenvergoeding en de referentierente plus 8 procent. In uitzonderingsgevallen mag de betalingstermijn worden verlengd tot maximaal zestig dagen; hiervan mogen bijvoorbeeld ziekenhuizen gebruikmaken, omdat ze worden betaald uit sociale zekerheidsfondsen.

Kopers van goederen of diensten krijgen ook maximaal dertig dagen de tijd om zich ervan te vergewissen dat de levering klopt; hiervan mag alleen worden afgeweken als koper én verkoper dit afspreken. Het Parlement wil voorkomen dat bedrijven deze ‘verificatieperiode’ misbruiken om later te betalen.

De lidstaten moeten de richtlijn na aanneming door het gehele EP omzetten in nationale wetgeving.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Goede zaak ,Albert Heijn heeft bij Friesland Food bedongen dat ze een half jaar na levering pas hoeven te betalen,als hier geen stokje voor gestoken wordt is het eind zoek

  • no-profile-image

    willem

    Hadden ze eerder moeten bedenken, dan was Weyl Beef waarschijnlijk ook niet falliet gegaan

Of registreer je om te kunnen reageren.