Home

Achtergrond 1 reactie

EU: 15 tot 50 meter afstand tussen transgene en gangbare mais volstaat

Een isolatieafstand tussen 15 en 50 meter volstaat om kruisbestuiving tussen transgene en niet transgene (gangbare en biologische) mais te voorkomen.

Dat stelde Eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) vanochtend op de EU-landbouwraad. Dalli baseert zich op onderzoek van het Europese bureau voor coëxistentie, Ecob. Met de term coëxistentie wordt het naast elkaar bestaan van transgene en niet transgene teelten aangeduid.

Bij de voorgestelde isolatieafstand gaat Ecob uit van een maximale vermenging van 0,9 procent, die op grond van Europese regels is toegestaan. Naarmate de isolatieafstand groter wordt, is de vermenging lager; bij een buffer van 150 tot 500 meter raakt 0,1 procent van de gangbare mais vervuild met transgene bestanddelen.

In Nederland zijn partijen enkele jaren geleden moeizaam een isolatieafstand van 250 meter overeengekomen. Volgens Biologica, de brancheorganisatie voor biologische landbouw en betrokken bij dit convenant, zou dit niettemin kunnen leiden tot een vervuiling van meer dan 5 procent, met name aan de randen van percelen.

De EU bediscussieert momenteel een voorstel van de Commissie om het besluit over de toelating van transgene teelt over te laten aan de lidstaten. Over de import van transgene gewassen of producten, die genetisch veranderde bestanddelen bevatten, blijft de EU als geheel beslissen. Nederland is initiatiefnemer achter het nieuwe Commissie-voorstel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    En dat terwijl we weten dat stuifmeel van Gentech grassen op 13 kilometer afstand nog voor kruisbestuiving kunnen zorgen. Voor Suikermais is een afstand van enkele honderden meters nodig om kruisbestuiving met voedermais te voorkomen. Samen met de residue verhoging voor Round Up in het geoogste gewas krijgt de burger echt gentech en rounduo vrij eten. De politiek moet of >echt< veiligheids marges instellen of >niets< regelen maar deze schijn veiligheid slaat echt nergens op!!! Het wordt nodig tijd dat Links zich eens gaat verdiepen in de materie en dan wetten gaat maken. Nu luisteren naar reclame verhalen van de leverancier van GMO 's en RoundUp en geloven dit onvoorwaardelijk of moeten het geloven van wege Euro ?????,?? op de bankrekening. Er zijn vaker politicie met een gouden handdruk bedankt door Monsanto.

Of registreer je om te kunnen reageren.