Home

Achtergrond 8 reacties

'Duurzaam voedsel niet meer weg te denken'

De groeiende belangstelling onder consumenten voor duurzamer eten vormt een steeds sterkere prikkel voor de producenten binnen de agrofoodsector.

Voor een gegarandeerde basisvoedselvoorziening blijft grootschalige productie noodzakelijk. Maar producenten dienen wel (verder) te verduurzamen om voldoende draagvlak binnen de samenleving te behouden. Dat is de belangrijkste conclusie van het Beter Eten 2010 Congres, waaraan ruim 300 vertegenwoordigers van agrofoodbedrijven, kennisinstellingen en landelijke en provinciale overheden hebben deelgenomen. Het Congres vormde de opmaat naar het Beter Eten 2010 Festival, dit weekend in de Brabanthallen, dat geheel in het teken staat van gezond, oorspronkelijk, smaakvol en duurzaam geproduceerd voedsel.

Inleiders op het congres stelden unaniem vast dat duurzaamheid een niet meer weg te denken aspect is in het koopgedrag van de consument. Sterker nog, deze trend zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, zo stelde Jan Willem Grievink, directeur van het Food Service Instituut Nederland.

Als organisatoren van het congres onderkennen Agro & Co Brabant en de ZLTO de groeiende marktkracht van Real Food (Beter Eten). Deze zal zich de komende jaren verder ontwikkelen, maar tevens de gangbare productie van voedsel in toenemende mate beïnvloeden.

Ter afsluiting van het congres constateerde landbouwminister Verburg 'met trots' dat de duurzame trend heeft ingezet. "Het begin is er. Als we zo door gaan, dan blijven nog grotere slagen niet uit. Dan zijn we over vijftien jaar nog trotser op de hele keten van boer tot bord.Omdat de Nederlandse land- en tuinbouw dan 100 procent duurzaam is. Vanzelfsprekend duurzaam."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Als onze grootgrutter voor kerst een schip vergane konijntjes uit China laat komen das pas duurzaam! Schei toch uit met dit geouwehoer en veren in de reet steken! Als de Nederlandse consument er een cent meer voor moet betalen is het feest over, enkele uitzonderingen daargelaten. Deze grootgrutter zet zijn klanten ook Argentijns hormoonbiefstuk voor met een mooi plaatje van grazige weides erop. Het wordt tijd voor een keurmerk door de producenten zelf gedefinieerd en betrouwbaar gecontroleerd en gehandhaafd. Een consumentenprogramma dat de misstanden en bedrog in onze voedselvoorziening aan de kaak stelt en de consument er voor opmerkzaam maakt dat hij langs zijn lekker biefstukje en groentes rijdt en fietst en dat als de zomer super is, de aardappeltjes wat duurder worden! Kortom dat echt in de natuur om hem heen zijn eten groeit en dat daar vele gezinnen die vaak onder de armoedegrens leven dag in dag uit voor in de weer in de weer zijn! Dit pakt geen produktschap , geen LTO en geen LNV op. Echte landbouw PR daar is niet in voorzien. Jammer in een tijd waar iedereen zich zonodig met landbouw moet bemoeien en tegenaantrappen!

 • no-profile-image

  Han

  Een pracht verhaal over >duurzaam< en grote slagen vn onze minister. Maar niemand geeft een duidelijke uitlag >Wat duurzaam< precies is. Is dit groente die met minimaal chemie is gegroeid en niet verder dan 100 km heeft afgelegd van land tot bord en binnen 24 uur in de winkel ligt? of valt hier ook een asperge onder met de Kerst, die vwel geteeld is met minimaal chemie maar uit Chili is ingevlogen? Laat de landbouw eerst eens een duidelijke omschrijving maken; "Wat duurzame producten zijn en welke eisen we moeten stellen om dit predicaat toe te mogen kennen?"

 • no-profile-image

  Leen

  Gewoon eten wat de pot schaft. "Duurzaam" is een modewoord waarmee pluche- liefhebbers zich hebben kunnen distantiëren van hun achterban/ leveranciers. Onderscheid van 0,niks om verdeeldheid te zaaien.

 • no-profile-image

  Han

  @Leen. Gewoon eten wat de pot schaft zou wel eens je einde kunnen zijn Leen. Zie de links toegevoegd aan blog "Angst voor Monsanto". Ik vraag me steeds af waarom we met niet duurzaam door gaan op aarde, dat betekent toch langzaam naar het einde werken?
  als de ingeslagen weg niet leidt naar het einde, waarom dan >duurzaam< uit gevonden? Is dit maar een kreet om de mensen bang te maken, zodat ze op progressief stemmen, achter het milieu geloof aan hollen?

 • no-profile-image

  Irma Lamers

  In Tilburg is een werkgroep gestart met het initiatief Goei Eete. Als 200 consumenten zich hebben aangemeld willen we een regionale voedselvoorziening realiseren. De strekking van het artikel maakt duidelijk dat er nog een lange weg moet worden afgelegd om eerlijk, duurzaam voedsel bij de consument te brengen. Grootschalig is niet langer meer het antwoord, omdat de negatieve effecten ervan (CO2 uitstoot, lage beloning voor boeren) steeds nijpender worden.

  Vandaag ben ik bij een oogstfeest geweest in Deventer 'Over leven zonder olie'. Gelukkig waren daar al genoeg vernieuwende initiatieven te zien en te ervaren.

 • no-profile-image

  Ed

  Precies, burgers en consumenten willen graag via/langs duurzaam grazende koeien en onbespoten planten naar de aldi rijden om daar de goedkoopste buitenlandse melk uit te zoeken. Wat dat betreft zouden we meer van die partij voor de dieren mensen moeten hebben die wél nadenken over welk voedsel ze in de supermarkt kopen.

 • no-profile-image

  bioboer

  Toch leuk om te zien dat alleen de mensen welke er veel aan verdienen elkaar vertellen hoe het moet. De nederlandse boer krijgt extra regels, de supermarkt gebruikt de mooie plaatjes om goedkoop voedsel uit buitenland, waar geen regels zijn, te verkopen. Laat LTO dat eens aan de kaak stellen i.p.v. iedereen op klompen boerenijsco's te laten verkopen. Als we allemaal ijsjes maken is er geen kaas meer op het brood.

 • no-profile-image

  Realist

  De overheid moet eerst bij zich zelf beginnen om duurzaam te werken. Het loopt ongeloofelijk langs elkaar heen. Dit kost bergen geld om te fouten te herstellen. Als je terug denkt wat voor plannen ze voor de landbouw uitgewerkt hebben, die de ondernemers moeten realiseren, die zeer slecht onderbouwt waren, is het heel bedroevend. Dat soort mensen die deze plannen maken, hebben waarschijnlijk verkeerde bedoelingen of totaal geen verstand van zaken. Je wordt van het woord duurzaam gewoon misselijk! Als je een vergunning aanvraagt ben je een vermogen kwijt voor een waardeloze bundel papier!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.