Home

Achtergrond 764 x bekeken 3 reacties

Dure kaas geeft dure melk

Met de inname van standpunten verstomt de discussie over A- en B-prijzen na 2015 niet.

Begin september presenteerde Belgomilk, werkmaatschappij van de Belgische coöperatie Milcobel, een nieuwe Brugge Kaas. Het betreft een jonge kaas, gerijpt in Rodenbach, een luxe roodbruin Belgisch bier.

De ‘bierkaas’ ligt vanaf deze week voor €16,99 per kilo in de winkels. Op een schaal van €3,13 per kilo voor de goedkoopste foliekaas tot €35 per kilo voor zeer luxe Italiaanse kazen, zit Brugge Kaas ergens in het midden.

Het zou ze bij Milcobel wat waard zijn als ze al hun melk, ruim een miljard kilo, als Brugge Kaas konden afzetten. Het kost natuurlijk extra om de luxere kazen te maken, te laten rijpen, verpakken en vooral vermarkten. Maar zou alle Milcobel-melk in de Brugge Kaas gaan, dan was Milcobel met afstand de best betalende zuivelaar in Noordwest-Europa; 35 à 40 cent per liter was dan geen probleem.

Maar dat is dagdromerij, maar 15 procent van de Milcobel-melk gaat in Brugge Kaas, de rest gaat in vaak minder renderende producten. Toch, zonder de Brugge Kazen beurden Milcobel-leden ook nu ruwweg een cent per liter minder.

Doorredenerend: als na 2015 de melkproductie bij Milcobel-leden sneller groeit dan de afzet van Brugge Kaas, dan betekent dat dat groeiers knagen aan de melkprijs: die van zichzelf én die van de niet-groeiers.

Het is dan ook opmerkelijk dat de Milcobel-boeren, net als trouwens FrieslandCampina en bijna alle andere Europese zuivelcoöperaties, zo duidelijk willen vasthouden aan een éénprijssysteem voor alle melk.

Bij Cono Kaasmakers, de beste betaler in Nederland, loopt de discussie nog. Uitgangspunt is dat Cono niet meer melk wil afnemen dan tot de succesvolle Beemsterkaas kan worden verwerkt en afgezet. Dat is niet ongebruikelijk in de industrie: alleen maken wat je voor een kostendekkende prijs kunt slijten. De discussie over een A- en een B-prijs of andere productiebeperkende maatregelen van fabriekswege, is de komende vier jaar nog niet van tafel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Dat is niet zo moeilijk, 75 % van de boeren denkt te kunnen uitbreiden na het weg vallen van het quotum, dus deze groep heeft geen zin in een lagere prijs. Helaas zal maar 25% in staat zijn te overleven en zal dus 50% er te laat achter komen dat ze op het verkeerde paard gewed hebben.

 • no-profile-image

  john

  Dat is dan ook een taak van de verwerkers om dit te sturen. Als de markt overmelkt wordt verliezen zij ook de marges. niet meer afnemen of laten maken dan je nodig hebt. Als de quatum verdwijnt komen er contracten voor de langere termijn en een deel van de melk zal vrij ingekocht worden. Door het vrije gedeelte flink te laten schommelen laten veel boeren het wel om extreem uit de breiden. Daarom het motto voor de komende jaren = eerst verkopen dan produceren!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Toevallig had ik het er net aan tafel over. Hoe komt het dat de Goudakaas "Made in Belgium" bij de Delhaize super hier net over de grens vier jaar geleden 5,65 Euro per kilo kostte en op dit moment 8,99 Euro per kilo? Deze prijzen, in vergelijking met het melkgeld wat onze belgische collega-boeren hebben ontvangen, 4 jaar geleden en nu? Aan welke strijkstok blijft die winst hangen?

Of registreer je om te kunnen reageren.