Home

Achtergrond 291 x bekeken

'Duits teeltverbod transgene mais ongegrond'

De transgene maissoort MON 810 is niet schadelijk voor lieveheersbeestjes.

Zwitserse wetenschappers concluderen dat het Duitse teeltverbod voor MON 810 op onjuiste argumenten is gebaseerd. Wetenschappers van het Zwitserse onderzoeksinstituut ART in Zurich hebben een onderzoek uit 2008 herhaald. Dat onderzoek was uitgevoerd door het eveneens Zwitserse Institute of Integrated Biology. In het onderzoek van 2008 zijn eieren van de meelmot besprenkeld met een oplossing Bt-eiwitten, het gen dat in de transgene mais MON 810 er voor zorgt dat de plant resistent is tegen insectenvraat. De besprenkelde eieren werden gevoerd aan larven van het lieveheersbeestje.

De onderzoekers constateerden een grotere sterfte bij deze larven dan in de controlegroep. Mede op basis van dit onderzoek verbood de Duitse landbouwminister Ilse Aigner in april vorig jaar de teelt van MON 810 in Duitsland. De ART-wetenschappers bekritiseren de uitkomst van dit onderzoek. De mate van sterfte hield geen gelijke tred met de concentratie Bt-eiwitten die was gevoerd aan de larven. Ook was niet duidelijk hoeveel eieren van de meelmot de larven hadden opgegeten.

De ART-wetenschappers lieten in hun onderzoek bonenspintmijten vreten van Bt-mais of van gewone mais. Vervolgens werden de mijten gevoerd aan larven van het lieveheersbeestje. De onderzoekers vonden geen verschil in sterfte tussen de controlegroep en de groep larven die de Bt-eiwitten had binnen gekregen.

De onderzoekers hebben larven van het lieveheersbeestje ook gevoerd met een oplossing met Bt-eiwitten. Ook hier vonden de ART-wetenschappers geen invloed op de sterfte onder de larven. Als de BT-oplossing werd vervangen door een giftige stof dan steeg de sterfte aanzienlijk in deze groep larven.

De wetenschappers concluderen dat de teelt van Bt-mais geen gevaar oplevert voor lieveheersbeestjes. "De larven van het lieveheersbeestje zijn in onze test aan een veel grotere concentratie Bt-eiwitten bloot gesteld dan ooit zou gebeuren in een perceel Bt-mais."

Of registreer je om te kunnen reageren.