Home

Achtergrond 220 x bekeken 1 reactie

Domper voor cichoreitelers

Het kon niet op met de cichoreiteelt. Slechts groei van afzet en areaal werd voorspeld. En concurrerende prijzen.

Nu komen die telers van een koude kermis thuis, want het areaal cichorei gaat met 25 procent dalen. Dat blijkt uit voorinformatie die cichoreiverwerker Sensus naar telers heeft gestuurd. De afzet daalde door de economische crisis en er is een voorraad ontstaan door de goede oogst van vorig seizoen. Hierdoor gaat de contractprijs met 2 euro omlaag en de telersbijdrage voor tarra omhoog. Ook moet de teler meer betalen voor het rooien en het transport. Al met al wordt het er zeker niet aantrekkelijker, zo niet onmogelijk, op.

Een enorme teleurstelling voor de telers. In een periode waarin de graanprijs stijgt, wordt ook een goede markt voor andere akkerbouwproducten verwacht. Bovendien waren er tot voor kort alleen maar positieve berichten van Sensus over de afzet van inuline. Nu moeten velen, vaak trouwe telers, cichorei uit hun bouwplan schrappen.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat Sensus haar telers de deur wijst. De markt kon de areaaluitbreiding niet aan. Ook toen bleek al dat er niet zo snel een alternatief te vinden is voor het gewas. Dit komt de betrouwbaarheid van het verwerkingsbedrijf, onderdeel van Coöperatie Cosun, niet ten goede.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    chicorei

    Daarom allemaal geen contract tekenen dan komen ze hier zelf wel weer op terug.Zelf ga ik in ieder geval niet dit contract tekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.