Home

Achtergrond 404 x bekeken 2 reacties

'Dierenwelzijn blijft vanaf nu op politieke agenda'

De kans dat het dierenwelzijn van de politieke agenda verdwijnt is niet groot.

Dat zei landbouweconoom Robert Hoste van het landbouweconomisch instituut LEI tijdens een bijeenkomst over de komende Eurotier-vakbeurs in het Duitse Hannover in november. Hoste hield een verhaal over de perspectieven voor de Europese varkenshouderij. Daarbij kwamen ook de P’s van People, Planet en Profit (mensen, planeet en rendement) aan de orde. Volgens Hoste valt de grote aandacht voor dierenwelzijn daar moeilijk in te passen. Toch zal dat onderwerp de komende jaren niet van de agenda verdwijnen verwacht hij.

Een voorwaarde is dan wel dat de welvaart van de westelijke mens op peil blijft. Ook in andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten neemt de aandacht voor het dierenwelzijn toe. Hetzelfde geldt volgens Hoste ook voor onderwerpen als kinderarbeid, milieu en dergelijke. Milieu is al sinds eind jaren 60 een item en is nooit meer van de agenda verdwenen. Zo zal het ook met dierenwelzijn gaan verwacht Hoste. Hostes advies aan de sector is dan ook om vooral pro-actief om te gaan met dierenwelzijnsaangelegenheden.

Hoste gaf ook aan dat er op het gebied van efficiëntie van de productie nog wel het een en ander te halen valt in de wereldwijde varkenshouderij. In veertig jaar tijd is de Nederlandse biggenproductie gegroeid van 17 biggen per zeug per jaar naar 27 biggen of nog meer. Als de wereldvarkensstapel zo productief zou zijn als de Nederlandse, zou de wereldvarkensstapel tientallen procenten kleiner kunnen zijn.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.