Home

Achtergrond 156 x bekeken

Di Rupo naar koning om ontslag in te dienen

De Belgische preformateur Elio Di Rupo is vrijdag naar koning Albert II vertrokken. Hij gaat daar zijn ontslag indienen.

Eerder had hij de zeven partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet een 'ultiem' compromisvoorstel gedaan, maar dat is niet aanvaard. Di Rupo zou begin van de avond een persconferentie geven.

De Franstalige socialist Di Rupo wilde de afgelopen weken al twee keer eerder zijn opdracht teruggeven, maar telkens wist de koning hem te bewegen om in functie te blijven. Deze keer lijken de besprekingen onder zijn leiding definitief te zijn mislukt.

De onderhandelingen gaan tussen Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen en de Vlaams-nationalistische N-VA. Zij moesten het eens zien te worden over een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt. Ook de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en extra geld voor Brussel waren belangrijke agendapunten. De kloof tussen de Franstalige partijen en vooral de N-VA hierover bleek niet te overbruggen.

Het mislukken van Di Rupo's missie komt niet onverwacht. Het vertrouwen tussen de onderhandelaars was al dagen zoek. Een gesprek van de preformateur met N-VA-leider Bart De Wever donderdag bracht geen soelaas.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Mogelijk wijst de koning een ervaren staatsman, bijvoorbeeld oud-premier Wilfried Martens of diens opvolger Jean-Luc Dehaene, aan als bemiddelaar of verkenner. Iets soortgelijks gebeurde tijdens de ellenlange formatie van 2007. Die leidde uiteindelijk tot de vorming van het kabinet-Leterme, dat na voortdurende personeelswisselingen in april definitief ten val kwam.

N-VA-leider De Wever zegt in een reactie de mislukking van de besprekingen te betreuren. Volgens hem is de gang van zaken ,,de verantwoordelijkheid van alle partijen aan tafel''. De Wever zei ook dat het ultieme compromisvoorstel van Di Rupo onvoldoende was. ,,Op enkele cosmetische ingrepen na'' week het niet af van zijn vorige voorstel, aldus de N-VA'er.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.