Home

Achtergrond 9 reacties

Denen dringen aan op lagere superheffing

De superheffing, de boete die melkveehouders moeten betalen bij overproductie, moet geleidelijk worden verminderd tot nul, in de aanloop naar de afgesproken afschaffing van de zuivelquota in 2015.

Dat heeft de Deense zuivelindustrie bepleit in een brief aan de Europese Commissie, meldt persbureau AgraEurope. Volgens de Denen is het zonde van het geld dat boeren nog steeds veel moeten betalen voor quotumrechten, terwijl de quota over vijf jaar verdwijnen.

Denemarken betaalde over het afgelopen melkjaar een superheffing van 5,4 miljoen euro. Alleen de Nederlandse zuivelsector was meer kwijt aan superheffing, ruim 13 miljoen euro. De gehele EU bleef in 2009-2010 zo’n 7 procent onder het quotum.

Om de superheffing te vermijden kunnen boeren meer quotumrechten aankopen; dat drijft de quotumprijs op. Tussen april en augustus steeg de quotumprijs in Denemarken met 53 procent. "Zonde van het geld voor melkveehouders, die nog steeds lijden onder de gevolgen van de financiële crisis", aldus Kirsten Holm Svendsen, directeur van de Danish Dairy Board.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  domme albert

  Twee tegen achttien. Ben benieuwd wie er wint!

 • no-profile-image

  Willem

  Al is het alleen Nederland tegen 18.
  We moeten ervoor zorgen dat we net als de Denen voorkomen dat er veel geld wegvloeit naar "lucht".
  Denemarken zorgt ervoor dat hun boeren hier blijven bestaan.
  Zolang Europese quotum niet wordt volgemolken is er geen zinnig woord te zeggen waarom we superheffing zouden moeten betalen.

 • no-profile-image

  gert

  De DEENSE MELKVEEHOUDERIJ IS ZWAAR GEFINANCIEERD DOOR DE BANKEN

 • no-profile-image

  Pascal

  Wij gaan een liberaliserende markt tegemoed.
  Leuk of niet leuk wen er maar aan.
  Inspelen op een vernieuwende markt is altijd beter dan afwachtend, los daarom finan. verder af,ga niet investeren in g quotum productierechten.
  Wanneer overheid een zachte landing wil kan men dit bereiken door verlaging van de supperheffing, verruiming quota, en eventueel verruiming hoeveelheid leasemelk.( 30% norm)
  Ook is de drie jaar termijn van het kopen van quotum zonder grond en het verkopen van quotum naar een termijn van 1 jaar te overwegen
  Allen succes, wees positief en pak de kansen!

 • no-profile-image

  Han

  Upperhefing is uitgevonden om samen met de quotering de melkproductie in de hand te houdn. Wie zich dus niet houdt aan de afgspraak (quotum) betaalt boeten. Het is een kwestie van afspraken na komen of betalen. Of de regel nu wel of niet wordt afgeschaft over enkele jaren doet niet ter zake. Na 2015 mag iedere boer zichzelf het graf in melken. Hiep Hiep Hoera!! Nu even niet er zijn op dit moment genoeg veel boeren met finaciele en psychische problemen. Na 2015 is de wachtlijst terug gelopen tot aanvaardnbare lengt en is er weer plaats voor nieuwe veehouders, die de melk tot over de lippen hebben staan.

 • no-profile-image

  henk

  Omdat die andere 18 landen misschien niet vergeten zijn hoe solidair NL en DK vorig jaar met hun waren, door tegen de klippen omhoog te melken!

 • no-profile-image

  Govert

  Het is een zeer te waarderen standpunt van de Denen dat zo snel mogelijk navolging verdient. Het is niet te begrijpen dat onze standsorganisaties hen hierin niet zijn voorgegaan. Heel de sector kreunt ach en wee over de absurde quotumprijzen met het oog op beëindiging van de quotering. Eenieder weet dat de hoogte van de superheffing het uitgangspunt bij elke calculatie is. Verlagen ervan leidt automatisch tot lagere quotumprijzen. Bij 'n superheffing van 15 á 20 ct. gaat men echt nog niet het dak eraf melken .

 • no-profile-image

  freek

  de melkprijs nu al gehecht aan de werld prijzen dus wat is het nut van kwotum Als de wereld prijs omlaag gaat gaan de melkprijzen ook in europa omlaag en de anderekant ook omhoog met de rest van de wereld kwotum heeft dus geen nut kwotum weg volgend jaar, geld terug naar de bank. kwotum en supperheffing spekt de kas van brussel goed idee maar slechte uitvoering anders zou de prijs voor melk wel constant zijn en hoger dan de rest van de wereld Het idee van frankrijk dat Ned en Den de prijs omlaag melken is uit de duim gezogen hoe kunnen ze dat onderbouwen, kunnen de zuivel verwerkende fabrieken alleen maar europees melkpoeder kopen? En word er totaal geen melk produckten verkocht aan het buitenland smeerkaas en andere produckten met EU melk kan ik hier wel kopen als kwotum word berekend over EU verbruik maar een deel word door derden uitgevoerd naar de rest van de wereld. je mag dus niet meer produceren dan wat de EU nodig heeft maar de verwerkende industrie mag dat wel beetje krom doen ze in china ook hebben ze 1 kind om te houden en de rest worden geaddopteert door brat en angelina pitt

 • no-profile-image

  veehouder

  In Frankrijk moet je ook boete betalen ondanks dat het land diep onder het quotum melkt. Met dat geld koopt de overheid stoppende boeren uit en met die vrijkomende melk worden starters en kleine boeren geholpen. Frankrijk zal hier mee door willen gaan dus zal geen verlaging van de superheffing steunen. Wat hier wel komt, en danone doet dat al, is een twee prijzen systeem met een a en b fabrieksquotum. Volgens mij komt dat in de gehele EG. Boeren die straks nl niet vergroten willen niet dat de melkprijs erg veel zakt door de vergroters van de melkplas. Daarbij las ik in een Frans vakblad dat Frankrijk de melkprijs niet laat verlagen door de Hollanders en de Denen; de derogatie is voor Nederland in 2015 verleden tijd! Dus niks meer melken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.