Home

Achtergrond 595 x bekeken 8 reacties

Demagogie rondom resistentie tegen antibiotica veehouderij

De Nederlandse veehouderij wordt er geregeld van beticht dat ze een belangrijke bijdrage levert aan resistentie tegen antibiotica. De Friese dierenarts Hella Groenestein denkt dat er allerlei onzinverhalen de ronde doen. Zij vindt dat er sprake is van volksbedrog.

Ik ben al twintig jaar veearts. Tot voor kort was ik er trots op deel uit te maken van het Nederlandse veehouderijsysteem, dat behoort tot het beste van de wereld.

In Nederland was men vroeger ook trots op zijn veehouderij. De boeren produceren ons voedsel en staan daarmee aan de basis van het leven. Tegenwoordig lijkt de algehele opinie, dat het maar eens afgelopen moet zijn met de veehouderij in Nederland, omdat daar alleen maar ellende van komt. Veehouderij veroorzaakt dierziekten, dierenleed en sinds kort ook: resistente bacteriën.

Er duiken overal in de media verhalen op over deze bacteriën. De overheid wijst met het beschuldigende vingertje naar veehouders maar ook naar dierenartsen. Dierenartsen zouden te veel antibiotica voorschrijven om hun kas te spekken. Veehouders zouden te veel antibiotica gebruiken omdat er door de moderne veehouderijsystemen meer ziektes ontstaan.

Wat is er objectief gezien waar van deze beschuldigingen? Er zijn nu minder dierziekten in Nederland dan voor de intensivering van de veehouderij. In het verleden waren er veel meer verschillende dierziekten dan nu. Bij runderen kwamen de – ook voor mensen zeer gevaarlijke – ziekten tuberculose, brucellose en miltvuur algemeen voor. Ook mond- en klauwzeer was in Nederland een algemeen voorkomende ziekte bij vee.

Door gerichte bestrijdingsprogramma’s waarbij dierenartsen en veehouders nauw samenwerkten zijn veel van deze ziekten uitgeroeid. Nederland is momenteel vrij van tuberculose, brucellose, miltvuur en mond- en klauwzeer. Soms komen deze ziekten vanuit het buitenland Nederland weer binnen en krijgt op de een of andere manier de Nederlandse veehouderij daar weer de schuld van.

Is er dan meer resistentie bij bacteriën door toepassing van antibiotica in de veehouderij? Er is een wereldwijd probleem waardoor er steeds meer resistentie bij bacteriën optreedt die direct of indirect in contact zijn geweest met antibiotica. Dit is voornamelijk een probleem van mensen die antibioticum gebruiken in binnen- en vooral buitenland. Door het vrije verkeer van reizigers over de hele wereld, worden deze resistente bacteriën verspreid.

Het wordt echter maar voor een verwaarloosbaar klein deel veroorzaakt door de Nederlandse veehouderij. Zelfs het nu geheel stoppen met het toepassen van antibiotica in de Nederlandse veehouderij zal dit probleem niet kleiner maken.

Dat de veehouderij gebruik maakt van antibiotica heeft een reden. Een veehouderijbedrijf is een onderneming. Een ondernemer krijgt geen salaris, geen ziekteverzekering, geen vakantiedagen en geen pensioen. Dit moet hij zelf verdienen. Een ondernemer moet dus winst maken.

De Nederlandse overheid wil dat agrarische ondernemers produceren tegen wereldmarktprijzen. Wil een Nederlands bedrijf kunnen concurreren met andere bedrijven uit Europa (kiloknallers) dan zullen ze tegen een zo laag mogelijke kostprijs moeten produceren. Hierdoor moeten veehouders zoveel mogelijk dieren op een zo klein mogelijk oppervlak huisvesten en de dieren zo efficiënt mogelijk verzorgen, zodat er weinig ziekte is en weinig uitval plaatsvindt. Als je veel dieren op een klein oppervlak huisvest, kunnen ze elkaar makkelijk besmetten. Als je antibiotica inzet, zul je veel ziektes kunnen voorkomen. De Europese concurrent doet dit ook!

LNV-minister Verburg heeft geëist dat de veehouderijsector in Nederland in 2011 20 procent minder antibiotica gebruikt. Zij verwacht hiervoor in september 2010 voorstellen van de Taskforce Antibioticaresistentie Dierhouderij. Zo nodig komen er wettelijke maatregelen. Verburg wil dat de sector in 2013 op het niveau is van 1999. Dat betekent een vermindering met 50 procent!

Door deze eenzijdige maatregelen wordt de gehele Nederlandse boerenstand de nek omgedraaid. Hardwerkende ondernemers in Nederland wordt het rendabel produceren onmogelijk gemaakt, infectieziekten kennen immers geen grenzen. En dat geldt ook voor de resistente bacteriestammen. Het probleem wordt dus alleen maar verplaatst. Bovendien zullen mede hierdoor wél de boeren uit Nederland verdwijnen. Maar misschien was dat juist de bedoeling.

Hella Groenestein is dierenarts in Gaasterland

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Ergens bekruipt mij het gevoel dat deze dierenarts vooral schrikt van een terugloop met 50% in de verkoop van antibiotica. In tien jaar is er toch niet zo extreem veel verandert in de veehouderij? Daarom lijkt het me een taak van de sector om hierin ook naar de consument te luisteren, en in het uiterste geval zou je kunnen denken aan Europese richtlijnen voor de productie en geïmporteerd vlees. Tegelijk gaat het mi op een nogal uitvergroot probleem. Veegerelateerde MRSA, en de besmettingen van de mensen lijken in veel mindere mate van mens op mens overdraagbaar. Verder wordt in de veehouderij slechts een miniem deel van de humane antibiotica-range gebruikt. Er zijn dus altijd meerdere antibiotica beschikbaar die de veeger. MRSA kunnen bestrijden. 40% van de besmettingen zegt dan ook niet veel, als de ernst van de aandoening verschilt. Van mijn partner, werkzaam in de gezondheidszorg, hoor ik dat ernstige MRSA-patienten gewoonlijk zelf al tijdenlang onder behandeling van antibiotica zijn. Veehouders met MRSA en kwalijke gevolgen daarvan zijn er niet.

 • no-profile-image

  ??

  @Burger en hoe was dat vroeger?(geen vergelijkinsmatriaal he)
  Is het niet zo,dat we tegenwoordig wel bang gemaakt worden, omdat we alles testen?
  Ja, ik was me handen niet 4 keer per dag of eet wel eens 1 broodje onder het melken.
  Doe in principe genoeg, om volgens geleerde doodziek te worden en burger zal ik je wat vertellen, ik heb een doktor op papier, maar ik zal hem bekant langs lopen omdat ik hem niet zou herkennen.
  Get the point?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Inderdaad, de mensen die ècht kennis van zaken hebben zouden zich vaker moeten roeren. Zo niet in dit 'kennisland', daar moeten mensen met kennis hun bek houden.

 • no-profile-image

  Han

  Mevr. Goenestein, Ik denk ,dat u met de laatste alinea de spijker op de kop slaat. Boeren Nederland uit, betekent meer werk en meer inkomen voor de (intenationale) handel. Wordt de handel niet steeds als motor van onze economie gezien? Is hier de WTO niet voor opgezet? Doet Den Haag er niet alles aan de WTO regelementen voor meer dan 100 % na te leven? Wordt naast het algemene gezondheid probleem ook het milieu probleem niet op het boerenerf gesmeten? Zelfs de mentale gezondheid van de veganisten wordt verpest door de veehouderij! Ik kan uw mening dan ook geheel onderschrijven dat de oorzaak van veel zaken ligt in het vrijreizen en het ongecontroleerde antibiotica gebruik in de ontwikkelingslanden. Waar nog steeds antibiotica pillen op Maar vooral het >goedkoop< willen eten en drinken en niet willen weten hoe het wordt geproduceerd.

 • no-profile-image

  lol

  Alle feiten en nog een laatste onderbuikgevoel dat in de hele agrarische sector leeft in een blog, petje af!

 • no-profile-image

  burger

  Ik ben het niet met deze dierenarts eens. Men weet immers precies hoevaak het om veegerelateerd mrsa gaat. Ruim 80 procent van de kalverhouderijen is besmet, een kleine 50 procent van de varkenshouderijen. Een derde van de kalver- en varkenshouders is zélf besmet met de MRSA-bacterie, net als een deel van hun gezinnen. Dat is niet niks, lijkt me zo.

 • no-profile-image

  Lie

  De reactie van burger duidt weer eens aan hoe goed het gelukt is om de burger te laten denken dat MRSA alleen een vee-gerelateerde oorzaak heeft. Wie heeft wie hier nu geinfecteerd, ...het dier de mens of toch andersom,.. het is een beetje het verhaal van de kip en het ei, men is er niet over uit. Het blijkt overigens dat veel paarden, honden en katten (en hun eigenaar) ook drager zijn van MRSA.

 • no-profile-image

  burger

  Lie, ik zeg niet dat MRSA alléén een veegerelateerde oorzaak heeft. Van alle MRSA-besmettingen was in 2008 40% veegerelateerd. Dat hebben boeren niet van hun hond of kat, schat ik.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.