Home

Achtergrond 588 x bekeken 21 reacties

Deadline mest niet gehaald

Mestdistributeurs krijgen met geen mogelijkheid alle dierlijke mest voor de deadline van 15 september uitgereden op klei- en veengrond.

De opslagen zijn vol en zonder uitstel van het uitrijverbod zien boeren niet alleen de prijs voor mestafzet stijgen: de mest komt straks boven de roosters uit.

”Het is nu veel te nat om mest uit te rijden op kleigrond”, zegt Coen van Kuijk van intermediair Van Kuijk uit Helvoirt. ”Als het nu al kan, dan is uitrijden op nat terrein voor het milieu qua uitspoeling van stikstof zeer nadelig.”
”De mest staat nog niet tot aan de roosters” zegt zijn collega Wout Houbraken van het gelijknamige loonbedrijf in Bergeijk, ”maar binnen nu en een maand gebeurt dit zeker.” Van Kuijk vindt dat de sector voor uitrijden op klei- en veengronden tenminste 14 droge dagen uitstel moet krijgen. ”Men moet geen datum prikken maar droge dagen tellen.”
LTO Nederland heeft vrijdag een nieuwe aanvraag voor uitstel van het uitrijverbod ingediend bij het ministerie. Een vergelijkbare aanvraag van loonwerkorganisatie Cumela is gisteren afgewezen. Volgens het ministerie zijn er geen landbouwkundige argumenten ingebracht.
Begin september gaf het ministerie wel toestemming uitrijden van mest op zand- en lössgrond toe te staan tot 15 in plaats van 1 september. Volgens loonbedrijven heeft dat goed gewerkt, maar lagen de grootste problemen van meet af aan op klei-en veengrond. Daarvoor is geen uitstel gegeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  Beste john : Belasting betalen,daar droom ik van .Bij jouw gaat het zo slecht nog niet.
  De uitdrukking klagers hebben geen nood is hier wel van toepassing.

 • no-profile-image

  john

  die financiele ruimte is er juist niet. alleen de prijs van de rechten komt nu langzaamaan in de buurt van 5 jaar leasen en misschien krijgen we er nog iets voor terug in de vorm van mineraalrechten of iets dergelijks.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Goh, en wij maar denken dat het naar het grondwater zakt......

 • no-profile-image

  koetje

  De laatste 10 jaar is er wel meer niet ontwikkeld,behalve extra stront

 • no-profile-image

  put

  Misschien had dat verzoek wat eerder ingediend kunnen worden? Daar heb je nogal wat aan als het uitstel daags voor de 15e word verleent.....

 • no-profile-image

  Hans

  Hoewel ik Varken, Brabant goed kan volgen in z´n redenering, heb ik toch een vraag: waarom zijn juist de varkenshouders en mestrijders begonnen met de uitstelvraag op klei -en veengrond?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Steek dan de koppen eens bij elkaar en maak werk van mestverwerking. Maak een product dat eenvoudig opgeslagen en aangewend kan worden, energie opwekken, en stop met heen en weer rijden van water. Dat ligt er toch al genoeg op het land. Caramba, ieder jaar hetzelfde liedje.

 • no-profile-image

  jan

  shit !!!

 • no-profile-image

  john

  sta op het punt om 800 varkensrechten te kopen.. als die onzin afgeschaft zou worden kon ik nu 120 000 euro investeren in mestverwerking, een dik jaar mestopslag en energie opwekking. Maar helaas kennen wij in nederland (dure) regelgeving die vooruitgang op dit gebied in de weg staat.

 • no-profile-image

  Martijn

  Het kon toch naar de zandgronden??

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Blij dit te horen john uit brabant, nu kan de mestprijs dus gerust wat stijgen, er is toch nog wel ruimte voor in de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Varken

  Er is maar èèn ding waar de veehouderijsector op in moet zetten en dat is mestverwerking en mest export. Daar wil ik wel in investeren maar ik wil niet de inkomensverzekeraar van de akkerbouwer uithangen !!!!!!!!
  Ik vindt dat wij daar als veehouderij sectoren keihard op in moeten zetten, want het is nu wel mooi geweest met de akkerbouw en het niet op het land kunnen. We moeten zelf onze hand in eigen boezem steken en gaan zorgen voor duurzamere oplossingen dan de akkerbouw als afzetkanaal. Aan de slag mannen !!!!

 • no-profile-image

  gewassenteler

  waarom moet de uitrij termijn opgerekt worden?? Van mij hoeft het niet. het zijn idd de loonwerkers en varkenshouders die erom vragen. hier in mijn streek moet je met een vergrootglas zoeken naar een mestinjecteur, we hebben de mogelijkheid gehad maar (het dringt misschien nu pas door bij de veehouderijsectorbelangenverenigingen) we hebben als akkerbouwer op de klei gewoon geen N ruimte meer om in het najaar drijfmest aan te wenden, al mochten we tot kerst aanwenden. Veel te rijk aan N. Ik heb jaren lang heel veel mest aangevoerd in het najaar maar helaas heb ik nu de N ruimte niet meer. doordat de gebruiksnormen op het niveau zijn aanbeland die we nodig hebben om 1 teelt tot een goed einde te brengen. geen overschot meer dus geen mestruimte meer na de oogst. Wij akkerbouwers roepen het al jaren dat dit mis gaat. maar de varkenshouders maken zich liever druk om andere zaken. wat overgens hun goed recht is. Aanstaand voorjaar kan voor ons akkerbouwers de mest wel eens een leuk zakcentje extra opleveren. ik ben het al beu om voor mest te moeten betalen. komend jaar waarschijnlijk weer wat toe.

 • no-profile-image

  tuinder

  Helemaal eens met gewassenteler. Ik zal het nog sterker vertellen, bij ons op de zandgrond in brabant is inmiddels het fosfaatgehalte zo hoog, dat ik overweeg maar geen drijfmest meer te laten komen. De DLV zegt dat dit namelijk ten koste gaat van de opname van sporenelementen. Ik ben namelijk tuinder, en geen afvalverwerker.

 • no-profile-image

  john

  leasen bevalt me wel alleen belasting betalen niet.. nu de rrechten richting 100 euro gaan en ik nog 5 jaar moet leasen voordat ze misschien verdwijnen wordt het nog wel eens interessant.

 • no-profile-image

  Gert

  Het boerenwerk vindt plaats in het veld en de stal en niet in Haagse burelen, dit worden zo lanngzamerhand geschoffelde toestanden.

 • no-profile-image

  te natte grond bewerken in opdracht van een

  vragen staat vrij.het is de bittere waarheid dat veel percelen door de nattigheid ontoegankelijk zijn.14 dagen goed weer uitstel is beter .voor de loonwerker,de boer en het milieu.en last but not least:de meststoffen wet lijdt er niets door.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Logisch, we hebben ook ieder jaar weer te maken met diezelfde achterlijke, nergens op gebaseerde mestwet.

 • no-profile-image

  Varken

  @Hans, Zwartsluis: Omdat we de laatste 10 jaar mestverwerking en export onvoldoende hebben ontwikkeld.

 • no-profile-image

  Visser

  wordt er beetje moe van dat elk jaar weer dezelfde discussie wordt gevoerd mbt de uitrijperiode..... grow up!

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  He John brabant 5 jaar lease = 100 euro. Beter dan 150 euro kopen,rente niet meegerekend Lease bevalt dus niet zo goed als je wel beweerd.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.