Home

Achtergrond 449 x bekeken 9 reacties

'De egel gaat deze eeuw misschien niet halen

De egel gaat deze eeuw misschien niet halen. Met deze woorden luidt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland, vandaag de noodklok. Volgens de Egelbescherming holt het aantal egelopvangcentra in Nederland achteruit en neemt het aantal gewonde en zieke egels alleen maar toe.

Volgens Kleve gaat het bedroevend slecht het de egel. ,,We zien veel meer zieke egels en dieren met bijvoorbeeld abcessen.'' Het aantal egels dat dood wordt gevonden is volgens de Egelbescherming de laatste jaren gehalveerd. ,,Dit duidt erop dat de populatie een stuk kleiner is geworden.''

En verklaring voor het grote aantal zieke egels heeft Kleve niet direct. ,,We nemen natuurlijk wel steeds meer hun leefgebied in en in Nederland wordt meer en meer gif gebruikt.'' Het valt haar ook op dat er meer egels bij opvangcentra worden binnengebracht met ziektebeelden die lijken op kanker.

Voor de zieke egels zijn minder opvangplekken. ,,Door de strengere regelgeving van de overheid moeten opvangcentra, vaak in een thuissituatie bij particulieren, noodgedwongen de deuren sluiten.'' Kleve juicht het toe dat er dieren met verstand van zaken worden geholpen, maar op deze manier maak je het mensen met goede wil heel ingewikkeld om iets voor de egel te doen. Ook zijn er volgens Kleve steeds minder vrijwilligers die zich voor lange tijd aan een organisatie willen binden.

Komende zondag, 19 september, heeft de Egelbescherming uitgeroepen tot het Nationale Egelweekend. ,,Ik hoop dat mensen in de opvangcentra komen kijken naar dit fantastische dier'', zegt Kleve. ,,De egel is een prehistorisch dier dat al rond liep in de tijd van de dinosaurussen en dat dier moeten wij beschermen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder en Exact, dit is natuurlijk precies het soort reacties waar jullie op kicken. Maar bedenk dan wél even dit: de door jullie zo bejubelde Rose weet overduidelijk niet eens hoe een egel eruit ziet. Een Aaibaar dier noemt ze het! Ooit weleens een egel geaaid..........? In plaats van enige bezorgheid te uiten over een voor land en tuinbouw zeer nuttige opruimer van schadelijk gedierte, wordt er ingehaakt in de kakofonie van valstonige psalmen. Enkel en alleen om dierenbeschermers zwart te maken. Daar begin ik behoorlijk misselijk van te worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou herkauwer, dan weet je ook eens wat misselijk worden is. Het is wel fijn te lezen dat je voelt wat wij zo vaak voelen. Trouwens, wat een slap verweer heb je op het verhaal van rose door de aaibaarheid van de egel letterlijk neer te zetten. Toon je krachten eens, en pareer het betoog van rose op inhoud.

 • no-profile-image

  exact

  Chapeau voor je betoog, Roos! Hier is heel veel terug te vinden van heel veel dingen die scheef lopen in onze samenleving.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Rose, mooi om op dit forum mensen te mogen begroeten met verstand van zaken. Ook op het andere forum heb ik met veel genoegen je bijdrage gelezen. Eindelijk weer iemand die de kunst verstaat met argumenten het debat te voeren, en opponenten van repliek te kunnen dienen. De sector zit verlegen om zulk soort mensen die onjuiste stellingen vanuit de maatschappij met feitenkennis kunnen pareren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Gert, op een traject door een woonwijk in het rivierengebied zag ik in afgelopen maand in twee weken tijd drie doodgereden egels liggen. Dat mensen het leefgebied van egels innemen is maar ten dele waar. Egels doen het namelijk in principe prima in tuinen. Maar zij eten wel veel slakken en ander klein gedierte en zullen dus veel last hebben van particulier zowel als bedrijfsmatig bestrijdingsmiddelgebruik. Verder worden er erg veel doodgemaaid, vooral bij het dikwijls nutteloze kantjes- en randjes maaien. Overigens denk ik dat er in de verruigende natuurontwikkelgebieden juist méér egels voorkomen dan er vroeger zaten. Maar die komen zelden of nooit in een egelopvang terecht.

 • no-profile-image

  rose both

  'De egel gaat deze eeuw misschien niet halen
  12 sep 2010 14:16


  Nou moe, de egel hééft deze eeuw duidelijk al gehaald. De volgende eeuw..?? Wie weet of we 2012 halen?
  De mensheid worstelt met een enorme versnelling nu biologische energie van mens en dier is vervangen door olie en al wat daarmee samenhangt.


  Volgens de Egelbescherming holt het aantal egelopvangcentra in Nederland achteruit en neemt het aantal gewonde en zieke egels alleen maar toe.

  Wat is een egelopvangcentrum ?
  Een gesubsieerde instelling die bang is de subsidie kwijt te raken? of een houthoop achter in de tuin waar het voor een egel goed toeven is?

  Volgens Kleve gaat het bedroevend slecht het de egel. ,,We zien veel meer zieke egels en dieren met bijvoorbeeld abcessen.'' Het aantal egels dat dood wordt gevonden is volgens de Egelbescherming de laatste jaren gehalveerd. ,,Dit duidt erop dat de populatie een stuk kleiner is geworden.''

  Of dat de egels het beter hebben gekregen.. want blijkbaar gaan ze niet dood aan hun ziektes.

  En verklaring voor het grote aantal zieke egels heeft Kleve niet direct.
  Misschien lijden egels wel onder egelvergrijzing..wat is de gemiddelde leeftijd van de egels in de egelopvang?
  Hoeveel is eigenlijk een groot aantal?


  ,,We nemen natuurlijk wel steeds meer hun leefgebied in.

  O ja.. ?? betekent dit dat er minder natuurgebieden zijn gekomen of dat de toename van natuurgebieden slecht is voor de egels?

  " en in Nederland wordt meer en meer gif gebruikt.''

  Door wie vraag je je af. Bij de huidige prijzen kijkt iedereen wel vijf keer uit om meer gif te gaan gebruiken.

  Dit zijn van die keer op keer herhaalde stellingen die nooit onderbouwd worden met controleerbare gegevens. Daar gaat dus in het wilde weg subsidie heen voor aaibare dieren.

  Het valt haar ook op dat er meer egels bij opvangcentra worden binnengebracht met ziektebeelden die lijken op kanker.

  Daar zou dan eens gericht onderzoek naar gedaan moeten worden. Trouwens een wonderlijk soort van opvang als je je dieren behandelt op basis van "het lijkt op".

  Voor de zieke egels zijn minder opvangplekken. ,,Door de strengere regelgeving van de overheid moeten opvangcentra, vaak in een thuissituatie bij particulieren, noodgedwongen de deuren sluiten.''

  Dat zo zou maar eens terecht kunnen zijn.

  Kleve juicht het toe dat er dieren met verstand van zaken worden geholpen, maar op deze manier maak je het mensen met goede wil heel ingewikkeld om iets voor de egel te doen.

  "IETS doen voor de egel" dat kan al zjin dat je een bordje op de deur spijkter met de medeling egelopvang en vervolgens begint het bijverdienen....

  Dus misschien is het een goede zaak dat de overheid eist dat er iets GOEDS gedaan wordt voor de egel.


  Ook zijn er volgens Kleve steeds minder vrijwilligers die zich voor lange tijd aan een organisatie willen binden.

  En hoe zou dat nu komen? Misschien heeft de oversubsidiëring onze maatschappij uitgehold?

  Misschien is er wel op een betere manier voor egels te zorgen? Niets weerhoudt iemand om zonder subsidie voor dieren te zorgen, als men daarvan toch de mond zo vol heeft.

  Komende zondag, 19 september, heeft de Egelbescherming uitgeroepen tot het Nationale Egelweekend. ,,Ik hoop dat mensen in de opvangcentra komen kijken naar dit fantastische dier'', zegt Kleve. ,,De egel is een prehistorisch dier dat al rond liep in de tijd van de dinosaurussen en dat dier moeten wij beschermen.''

  Als dit waar is heeft het beestje zich zeer lange tijd fantatisch staande kunnen houden zonder de Homo Subsidialis .

  waar blijft het internet platform voor biovriendelijke maatregelen waarin ieder, met gezond verstand en zonder betaalde liefde ( subsidie) kan voorzien.

 • no-profile-image

  freek

  hier is het een uitheemse soort en word aangewezen als een verspreider van TB als ze die subsidie hierheen sturen vangen wij die egels hier en vliegen we ze naar nederland. bedank roos lekker gelachen met jou

 • no-profile-image

  gert

  Ik zie elke week wel een dode egel langs of op de weg liggen !

 • no-profile-image

  dirk

  Als egelopvang zou zeggen dat er genoeg zijn kan ze zichzelf opheffen,natuurlijk gaat het slecht met de egels!Voor elk dier is er wel een actiegroep te vinden!Vroeger werkte de mens met de hand om aan de eerste levensbehoeften te voldoen,nu moet men iets verzinnen met een zielig verhaal om andere mensen over te halen om tientjeslid te worden en zo zelf een boterham te verdienen.Tijden veranderen,maar als men hier eens diep over nadenkt,dan is de mens dicht bij het einde van zijn eigen beschaving.Niemand die hier ook maar iets aan kan veranderen.Het is gewoon ze geevolueerd!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.