Home

Achtergrond 181 x bekeken

De Jager: slechte cijfers beter dan verwacht

Het gaat met de Nederlandse economie nog lang niet goed, maar wel een stuk beter dan we een jaar geleden dachten.

Dat betoogde demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag in een toelichting op zijn Miljoenennota.

De toename van de werkloosheid en de ontwikkeling van het begrotingstekort vallen mee. Wel is de groei volgend jaar iets lager dan eerder verwacht en stijgt de EMU-schuld (het totaal van alle uitstaande leningen van de overheid) eind volgend jaar naar verwachting naar een historisch hoog bedrag van 406 miljard euro. Gelukkig betaalt Nederland de allerlaagste rente sinds het ontstaan van het Koninkrijk. Procentueel gezien is de overheidsschuld overigens nog niet aan een record toe, begin jaren negentig lag de schuld rond 77 procent.

De toestand van de economie, de staatsschuld en de vergrijzing nopen tot bezuinigen, aldus De Jager. "Anders duwen we de schuld in de nek van toekomstige generaties''. De 3,2 miljard euro aan bezuinigingen waarvoor het kabinet nu maatregelen aankondigt, zijn nog maar een begin. Een volgend kabinet wil 18 miljard euro structureel bezuinigen en volgens het CPB moeten de bezuinigingen op termijn uitkomen op 29 miljard. De Jager stelde dinsdag dat als het volgende kabinet de huidige maatregelen van 3,2 miljard overneemt er dan nog ongeveer 15 miljard aan bezuinigingen overblijft om op de gewenste 18 miljard uit te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.