Home

Achtergrond 317 x bekeken

Danish Crown lonkt naar fusiepartners Duitsland

Danish Crown lonkt naar fusie- en/of alliantiepartners in met name Duitsland. Om de samenwerking te vergemakkelijken moet de ondernemingsvorm worden gewijzigd van een coöperatie in een vennootschap op aandelen.

Een voorstel daartoe is door het bestuur op tafel gelegd bij de ledenraad. Deze moet daarover dit najaar een besluit nemen. Bestuursvoorzitter Niels Mikkelsen: ”De opzet is om Danish Crown meer manoeuvreermogelijkheden te geven, onder andere ten aanzien van samenwerking met buitenlandse slachterijbedrijven. Hierbij gaat het vaak om aandelenvennootschappen.”

Geruchten willen dat de Denen bij de beoogde samenwerking vooral ook denken aan Westfleisch. Namen worden echter zoals gebruikelijk in een dergelijk vroeg stadium officieel niet genoemd. Mikkelsen onderstreept dat het concern zich voor wat betreft de keus van partners nog totaal niet heeft vastgelegd. ”Het gaat puur nog om discussie.”

Binnen Westfleisch heeft men kennis genomen van de geruchten en kiest men voor een koele reactie. Directeur Helfried Giesen betitelt de geruchten als het resultaat van pure speculatie die is ontstaan tegen de achtergrond van de interne discussie in Danish Crown. Giesen: ”Er zijn voor die speculaties geen concrete aanknopingspunten en we zien daar het nut ook niet van.”

Een ander prominent doel van de herziening van de ondernemingsvorm is om makkelijker nieuw eigen vermogen aan te trekken van externe investeerders. Tot dusver is het concern daarvoor volledig aangewezen op de leden/leveranciers en kredietverstrekkers.
Als Danish Crown via een samengaan met Westfleisch actief wordt in Duitsland betekent dit, dat het bedrijf er een directe concurrent wordt van Vion. Vion wil echter nog niet inhoudelijk ingaan op zo’n situatie. Directeur communicatie Marc van der Lee: ”We speculeren niet op dingen die in de markt rondzingen. Ieder bedrijf maakt zijn eigen ontwikkeling door. We zullen zien wat er gebeurt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.