Home

Achtergrond

Cultuurkook positief tegen krokusaaltje

Afgelopen jaren zijn meer partijen met een aantasting door het krokusaaltje (Aphelenchoides subtenuis) waargenomen in Allium en Crocus.

Dit aaltje is goed te doden met een warmwaterbehandeling (wwb). Vervolgens rees de vraag of hier een cultuurkookbehandeling mogelijk is, die jaarlijks kan worden uitgevoerd om de partijen gezond te houden. Doel van een cultuurkook is om eventueel aanwezige aaltjes te doden voordat ze tot schade kunnen leiden.

Uit onderzoek door PPO Bloembollen dat werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw blijkt, dat bij Allium het kookadvies inderdaad ook voor cultuurkook toe te passen is. Bij Crocus biedt een korte behandeling bij 47°C zonder voorweken goede mogelijkheden.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.