Home

Achtergrond 228 x bekeken

Consumenten somberder over economie

Nederlandse consumenten zijn afgelopen maand somberder geworden over de economie en de eigen financiële situatie.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De index waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, daalde van min 11 in augustus naar min 14 in september. Dat betekent dat de pessimisten momenteel in ruimere mate de overhand hebben dan vorige maand. Vooral de kijk op de eigen financiële situatie in het komende jaar verslechterde in de afgelopen maand. Daardoor waren er aanzienlijk meer consumenten die het moment ongunstig vinden voor het doen van grote aankopen.

De verwachting over de economische ontwikkeling in het komende jaar veranderde niet en bleef licht negatief. Het oordeel over de afgelopen twaalf maanden was somberder dan bij de meting in augustus. Het consumentenvertrouwen is momenteel slechts een fractie hoger dan in september vorig jaar, toen de index op min 16 stond. Dit komt vooral omdat consumenten afgelopen maand positiever waren over de economie in het afgelopen jaar dan in september vorig jaar. Het beeld over de economie in het komende jaar is echter somberder. In september 2009 waren er op dat vlak iets meer optimisten dan pessimisten; die situatie is nu andersom. Ook het oordeel over de eigen financiële situatie en de koopbereidheid zijn negatiever dan een jaar geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.